Prostreno.cz

Zelenina s vysokým obsahem sacharidů

Výživoví poradci dnes a denně připomínají, jak moc je zelenina důležitá. Ano, mají pravdu. Obsahuje vlákninu, vitaminy a minerály, je nízkokalorická a umí zasytit. Jenže je tu háček. Některé druhy zeleniny jsou škrobové a tělu dodají víc sacharidů, než je žádoucí.

Celer, špenát či tolik populární chřest si může dopřávat kdykoli a kdekoli. Patří totiž do kategorie těch neškodných, tedy aspoň co se hubnutí týče. Pokud jste zrovna ve fázi, kdy striktně dodržujete nižší energetický příjem, měli byste zpozornět, zda si na talíř nenandáváte i zeleninu s vysokým obsahem škrobu, tedy polysacharidu, který se dá popsat jako hnací motor, něco jako „cukr“, ze kterého organismus velice dlouho získává energii. Zatímco někdy je to žádoucí, jindy vás může překvapit vyšší číslo na váze.

Když snižujete tělesnou hmotnost

Nejběžnější zeleninou s vysokým obsahem sacharidů jsou brambory, hrách, kukuřice a tykev. Pro představu, v jednom šálku brambor je jich 57 gramů, kukuřice se může pochlubit 27 gramy a hrách 21 gramy. Tykev je na tom v tomhle směru nejlépe, tělu dodá 14 gramů sacharidů.

Potřebuje je tělo?

Aby však nedošlo k mýlce, tělo zásobení sacharidy vyžaduje, protože jsou primárním zdrojem energie pro mozek, krevní buňky a svaly. Pokud jste aktivní a často cvičíte, nemusíte si s nimi dělat starosti, rozhodně je ze své stravy nevyřazujte, jen dbejte na velikost porcí. Salát, který obsahuje kukuřici a hrášek, představuje dva škroby na talíři. Jeden z nich odeberte a nahraďte jej kupříkladu salátem hlávkovým, který povzbuzuje trávení a činnost jater, v neposlední řadě však pomáhá odstraňovat únavu a zvyšuje svalovou výkonnost. (Mladý salát si vypěstuje i doma.) Během redukčního režimu tak pro svoje tělo uděláte mnohem lépe.

Milujte dary přírody!

Jestli je totiž vaším cílem hubnutí, omezte se u zeleniny s vyšším obsahem sacharidů na polovinu šálku v rámci jednoho oběda. Je však důležité zdůraznit, že tato zelenina není špatná, ostatně, pořád je to zelenina. Lepší než houskový knedlík se šesti, nebo smažená kuřecí křidélka z fast foodu. Už jen samotná kuřecí křídla mají v porovnání s ostatním částmi kuřete nejvyšší obsah tuku a energetickou hodnotu, a když se navíc usmaží v těstíčku z hladké mouky a dalších ingrediencí, je taková kukuřice naprosto nevinná.





Celkem 0 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat