Prostreno.cz

Nadbytek ovoce škodí zdraví

Denně jíte spoustu ovoce, které pro ještě lepší pocit zapíjíte ovocnými smoothies? To není úplně dobře. Zahráváte si totiž s nadváhou a chronickým zánětem. Potkat vás mohou také problémy se zažíváním.

Ovoce je nedílnou součástí zdravé výživy, neboť obsahuje spoustu důležitých živin, jako je kupříkladu draslík, vitamin C, vláknina a kyselina listová. Jeho konzumace se dává do souvislosti nejen s nižším rizikem různých onemocnění, ale i pomalejším stárnutím. Znamená to tedy, že čím více ho budete jíst, tím pro vás lépe? To právě vůbec ne. Jaký je jeho doporučený příjem a co se může stát, když se jím odmítnete řídit?

Dobrého pomálu? Nějak tak to funguje

Odborníci se přiklánějí k názoru, že jídelníček dospělého jedince by měl zahrnovat dvě až čtyři porce ovoce denně. Ovšem je třeba zdůraznit, že porcí je myšlen jeden celý kus plodu, popřípadě jeho menší nakrájený šálek. Co všechno může potkat člověka, který tento stanovený příděl bude dlouhodobě výrazně překračovat?

Nadváha na sebe nenechá dlouho čekat

Nesporným faktem je, že zmíněné dary jsou zdrojem fruktózy. Tak jistě, tento přírodní cukr je o něco „zdravější“ oproti rafinovanému bílému, jenže i jeho nadmíra může způsobit nekontrolovatelné rozšíření pasu, protože zvyšuje syntézu tuků. Kilogramy navíc však nejsou jedinou hrozbou, která visí ve vzduchu…

I zánět čeká na svou příležitost

Přílišné množství cukru v těle, byť toho přírodního, podle lékařů vyvolává chronický zánět. Ani ten si nebere žádné servítky, jelikož je spojován s pravděpodobností migrény, kardiovaskulárních onemocnění, diabetu nebo rakoviny. Mnohdy bývá i příčinou permanentní únavy, bolesti kloubů, infekcí a depresí.

Zažívací trable? Nic neobvyklého

Jak již bylo uvedeno výše, ovoce je bohatým zprostředkovatelem vlákniny. Ale čeho je moc, toho je prostě moc. I jinak prospěšná vláknina může ve větší míře trávení nehezky potrápit, a zavinit tak přinejmenším nadýmání, nevolnosti, průjem nebo zácpu. Tak buďte opatrní...





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat