Prostreno.cz

Broskve jsou univerzální domácí medicínou

Broskvoň obecnou není třeba představovat. Jedná se o oblíbený ovocný strom, který Češi milují. Její plody jsou bohaté na vitaminy A a C, tudíž posilují imunitu. A tak voní! Berete je za domácí medicínu? Měli byste. Ovlivňují tělesnou hmotnost a starají se o kvalitu pleti!

Broskev. Pleťová maska z ní připravená dokonale vypíná pokožku a vyplňuje vrásky. To jste věděli? Stačí ji jen rozmačkat vidličkou a nanést na potřebná místa. Přítomnost vitaminů, minerálů, antioxidantů a bioflavonoidů však slibuje i další benefity.

Pomoc při hubnutí

Sice jsou slaďoučké, ale také obsahují vlákninu, která podporuje sytost a ta zase eliminuje přejídání. Vláknina se zároveň stará o snížení vysoké hladiny cholesterolu, krevního tlaku a krevního cukru. „Doslova dělaná“ je i na dobré trávení a pomoc u ní lze nalézt i v podobě diuretika. Očišťuje ledviny a močový měchýř.

Prevence nemocí

Antioxidanty jsou v poslední době skloňované ve všech pádech. Broskve jich obsahují hned několik. Hovoří se hlavně o kyselině chlorogenové a fenolových sloučeninách, které přispívají k antioxidační aktivitě. V překladu to znamená, že pokud broskve zařadíte na svůj jídelníček, preventivně zapůsobíte proti širokému spektru nemocí. Americká Minnesotská universita dokonce vydala prohlášení, ve kterém se zmiňuje, že broskve s vitaminy A, C a E a selenem napomáhají detoxikaci organismu.

Zářivá a vypnutá pleť bez vrásek

Jak již bylo řečeno, sladká dužina oranžové barvy kromě jiného podporuje zdraví kůže, dodává jí atraktivní barvu, eliminuje vrásky, zlepšuje strukturu pokožky a působí jako osobní strážce před jejím znečištěním. Kdo by to byl řekl, že broskve zpomalují stárnutí! 

Schopný srdeční lékař

Broskvový džem, broskvové čatní, které je domovinou v indické kuchyni, či legendární kuřecí steak s broskví a sýrem. Je úplně jedno, v jaké formě broskve konzumujete, i když je samozřejmě nejlepší čerstvá varianta z bio sadů. Tohle lahodné ovoce nabízí jedinečnou kombinaci bioaktivních látek, které snižují riziko kardiovaskulárních chorob. Vláknina, vitamin C a draslík v broskvích zkrátka podporují zdraví srdce a jsou užitečné při snižování hypertenze.

Pilulka proti stresu

Antioxidanty obsažené v broskvích působí proti oxidačnímu stresu a podle amerických vědců snižují napětí a úzkost a navozují pocit klidu. Zase o důvod víc, proč si broskve dát do koktejlu. Měkčí kusy omyjte, oloupejte, vypeckujte a nakrájejte na kostičky. Následně vložte do mixéru, podle chuti přidejte med a mléko (klidně i rostlinné) a obsah rozmixujte. Broskvový koktejl rozlijte do vyšších sklenic, ozdobte lístkem máty a plátkem broskve a podávejte.





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat