Prostreno.cz

Temná stránka přeslazené kukuřice

Stáří kukuřice se odhaduje na 5600 let. Milují ji lidé po celém světě, ať už vařenou, grilovanou nebo praženou. Navzdory tomu, že je bohatá na vlákninu, vitaminy a minerály, její temná stránka některé strávníky děsí. Účinky kukuřice pro zdraví jsou totiž dost kontroverzní!

Kukuřice, jejíž květy a naklíčená semena patří mezi suroviny pro výrobu tinktur s blahodárnými účinky na lidský organismus, pochází z Mexika, ovšem dnes je celosvětově rozšířená a oblíbená. Ačkoli je plná prospěšných živin, má vysoký obsah sacharidů (na jeden šálek je to až 41 gramů a 177 kalorií), takže může zvyšovat hladinu cukru v krvi.

Hubnete? Tak pozor!

Z tohoto důvodu by s její konzumací měli být opatrní jedinci s diabetem, jež potřebují škrobový příjem sacharidů omezit. Stejně to platí i pro osoby s redukční dietou. Jedna studie vědců z amerického Harvardu, kteří sledovali 133 466 dospělých, dokonce potvrdila, že zkoumané subjekty, které denně jedly víc jak šálek kukuřice, přibraly během pár týdnů o 0,9 kilogramu. Kromě toho je tato plodina často geneticky modifikována. Další skutečnost patřící k červeným vlajkám? Vypadá to tak!

Ano, kukuřice je bezlepková, bývá nabitá vlákninou a nabízí vitaminy C a B, hořčík a draslík. Ovšem v nezpracované podobě. Produkty, které se z ní vyrábějí, už tak výživné nejsou, ať už se jedná o tortilly nebo popcorn. Uvedené dobroty zároveň mají vysoký obsah přidané soli, cukru a tuku. Proto jejich konzumaci omezte, rozhodně však samotnou kukuřici ze svého jídelníčku nevylučujte.

Pozitiva převažují nad negativy

I přes její mírné nevýhody je tenhle druh jednoděložné rostliny z čeledi lipnicovitých domovinou pro antioxidanty a rostlinné sloučeniny, které mohou mít řadu zdravotních pozitiv. Kukuřice, tedy nejpěstovanější obilnina na světě, má zvláště vysoký obsah luteinu a zeaxantinu, dvou karotenoidů, jež brání vzniku a rozvoji šedého zákalu a makulární degenerace související s věkem. Zapomínat se však nesmí ani na vlákninu.

Její doporučovaná denní dávka činí 20 až 40 gramů, nicméně skutečný příjem vlákniny v běžné stravě u nás je zhruba poloviční, což je celkem tristní bilance. Dostatek této významné složky potravy je přitom spojován s nižším rizikem několika onemocnění, včetně srdečních chorob a některých druhů rakoviny. Vláknina podporuje trávení, chrání před střevními problémy a zajišťuje pocit sytosti. Máte o ní přehled?





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat