Prostreno.cz

Pórovitou slupku avokáda je třeba před jídlem vždy umýt

Ano, avokádo je zdravé! Ale když při přípravě děláte jednu zásadní chybu, pak můžete svému zdraví dokonce uškodit.

Tohle super ovoce nás zásobuje vitaminy a zdravými tuky. A navíc chutná opravdu skvěle. Ale existuje jedna docela nebezpečná chyba při jeho přípravě, kterou dokonce děláme všichni. Protože slupku od avokáda stejně nikdo nejí, před jejím oloupáním se neobtěžujeme ho umýt. A to je ten problém!

Zdravotní super riziko

Vědci na univerzitě v Nebrasce vysvětlují, že pokud avokádo před rozkrojením neumyjete, otevíráte tak cestu všem chemikáliím, pesticidům a bakteriím. Slupka avokáda je totiž díky své pórovité struktuře vynikajícím útočištěm pro všechny možné škůdce, kteří se tak rádi rozmnožují. Při rozkrojení se přes nůž dostávají tyhle škodlivé látky do dužiny avokáda – a my je pak s chutí sníme! Raději proto obětujte několik vteřin navíc a avokádo umyjte než ho zpracujete do nějakého chutného pokrmu. Tak se ze super ovoce nestane super riziko.

Zralé za deset minut

Avokádo se pěstuje v tropických zemích a sklízí se většinou ještě před jeho dozráním. Takže ovoce, které si koupíte v obchodě, nebývá ještě dost zralé pro jeho konzumaci. Za běžných okolností dozrají avokáda jen za pár dní. Jejich zralost poznáte podle toho, že při lehkém stisku avokádo trochu povolí. Pokud ne, je stále nezralé. Koupili jste si nezralé, ale chcete ho jíst ještě dnes? Tak na to existuje geniální trik! Dejte ovoce prostě do trouby. Položené na plechu po asi 10 minutách pečení by mělo být měkké. Ovšem u velkého avokáda „zrání“ v troubě může trvat klidně i 40 minut.

Pomůže i na pleť

Že je avokádo zdravé, vědí všichni, kdo ho pravidelně konzumují. Věděli jste ale, že vám může pomoct i se suchou pletí? Pro naprosto přírodní a velmi účinnou masku na suchou pleť potřebujete avokádo, med a bílý neslazený jogurt. Avokádo oloupejte a rozmačkejte, potom přidejte lžičku medu, který pleť zklidní, a lžičku jogurtu, aby dodal pleti vlhkost a aby byla maska krémovější. Nanášejte na vyčištěnou pleť a nechte působit asi 15 minut. Pak si obličej omyjte vlažnou vodu.





Celkem 0 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat