Prostreno.cz

Hrušky dokonale vyživují pleť i vlasy

Jsou sladké, výživné, detoxikují organismus a prospívají trávení. Hrušky však miluje i pleť a vlasy. Proč si z nich připravovat báječné masky? Díky tomuto dostupnému ovoci se zbavíte pupínků i dehydratace!

V závislosti na odrůdě se letní hrušky sklízí od poloviny srpna až do září. Sladké plody hrušně mají vysoký obsah vlákniny a kromě jiného poskytují antioxidanty, které podporují imunitní systém a bojují proti volným radikálům. Další dobrou zprávou je, že patří ke druhům ovoce s nejmenším rizikem alergických reakcí, dále zvyšují hladinu energie, a to pro vysoký obsah glukózy. Málokdo však ví, že se hrušky uplatňují i v kosmetice. Jakým způsobem?

Hydratace a prevence proti poškození pleti

Jak již bylo řečeno, hrušky jsou plné vlákniny, která podporuje trávení a zajišťuje pocit sytosti. Ovšem nejen to. Ona zároveň udržuje pleť měkkou, hladkou a hydratovanou, také zabraňuje poškození kolagenu, tedy bílkoviny, která je základní stavební hmotou pojivových tkání. Hrušku stačí rozmačkat a nanést na potřebná místa, ale pochopitelně tu jsou i jiné možnosti.

Použijte 1 zralý kousek, oloupejte ho a zbavte jádřince. Hrušku poté nakrájejte na malé kousky a rozmixujte. Postupně přidávejte půl lžičky medu a 1 lžíci husté smetany nebo jogurtu. Masku dejte vychladit, naneste na obličej, 15 minut odpočívejte a následně smyjte teplou a až potom studenou vodou. Opakujte dvakrát týdně.

Prostředek proti předčasnému stárnutí

Hruška je zásobárnou vitaminu C (antioxidantu), vitaminu K a mědi. Tenhle mix účinných látek chrání kožní buňky před vážným poškozením, a coby prevence brání vzniku vrásek v blízkosti očí a rtů.

Odmašťovač

Pokud máte mastnou pleť, měly by se hrušky stát vaším spojencem. Seznamte je s medem, vytvořte pasu a tu používejte třikrát týdně jako masku regulující nadměrnou sekreci mazových žláz. Díky ní zároveň podpoříte schopnost pokožky bránit se proti akné, pupínkům a všem ostatním typům kožních infekcí. A jak to hrušky mají s kvalitou vlasů?

Lesklé a vyživené prameny

Hrušky, zejména ty zralé, poskytují přírodní cukrový alkohol s názvem sorbitol. Právě on vyživuje vlasové kořínky a pokožku hlavy a stejně jako v případě pleti vlasy udržuje hydratované. Koneckonců, zvlhčující vlastnost hrušek je velmi prospěšná pro snížení suchosti pramenů a obnovení jejich ztraceného lesku.

Podle délky svých vlasů rozmačkejte 1 až 3 zralé hrušky a smíchejte je se 2 až 3 polévkovými lžícemi kokosového oleje. Vytvořte hladkou pastu, směs naneste na vlasy a pokožku hlavy. Soustřeďte se přitom i na kořínky, protože se jedná o nejvíce poškozené části. Hlavu přikryjte igelitovým sáčkem a nahřátým ručníkem. Počkejte 30 minut a vlasy umyjte vodou a šamponem. Kštici nechte uschnout na vzduchu. Masku je vhodné nanášet maximálně dvakrát týdně.

Zdroj: www.verywellhealth.com, www.eatthis.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat