Prostreno.cz

Krev v žilách rozpumpují přírodní vazodilatátory

Krevní oběh není vidět ani slyšet, což ale neznamená, že bychom mu neměli věnovat žádnou pozornost. Podpoříte ho tím, že začnete jíst více citrusových plodů, tučných ryb a listové zeleniny?

Vazodilatační léky se běžně využívají k rozšiřování cév, čímž zlepšují krevní oběh, normalizují tlak, zabraňují tvorbě sraženin a snižují riziko kardiovaskulárních chorob. A že je dostanete jenom v lékárně? Ale ne, i jisté potraviny mají podobné účinky, takže fungují jako přírodní vazodilatátory! Které konkrétně usnadňují průtok nejvzácnější tekutiny, která koluje v žilách?

Citrusové plody, základ zdravého jídelníčku

Dalo by se říct, že snad není nic, co by citrusové plody nedokázaly. Ostatně, není snad konzumace citronů, pomerančů, grapefruitů, limetek a mandarinek standardně spojována s menší pravděpodobností rakoviny, rychlejším metabolismem, silnější imunitou a fungujícím trávením? Tyto poklady také příznivě ovlivňují cévy, neboť obsažený vitamin C zvyšuje produkci oxidu dusnatého, který je přirozeně rozšiřuje.

Tučné ryby mají mnoho pozitiv

Losos, treska, tuňák i další zástupci mořských ryb jsou vychvalovaní zejména pro množství omega-3 mastných kyselin. Tyto prospěšné tuky jsou klíčové nejen pro oběhovou soustavu, ale i mozkové funkce, zrak a regulaci cholesterolu, stejně jako pro kvalitní pokožku, vlasy i nehty. Vazodilatační schopnosti má však i další složka tučných ryb, a to koenzym Q10. Mimochodem, ten chrání také tělo před destruktivním působením volných radikálů, zatímco podporuje hojení.

Kapusta nebo špenát

Na špenát či kapustu si mnoho lidí příliš nepotrpí. A to je škoda. Oba druhy nabízejí podíl vitaminu K, který bojuje proti oxidačnímu stresu a pomáhá při ředění krve, což mu přidává na důležitosti. Listová zelenina obecně ke všemu dodává energii, podílí se na detoxikačních procesech, usnadňuje hubnutí a zpomaluje proces stárnutí. Dále představuje prevenci osteoporózy, rakoviny, Alzheimerovy choroby i diabetu, přičemž zachovává správnou činnost svalů a nervů.

Zdroj: www.mayoclinic.org, www.medicalnewstoday.com





Celkem 1 komentářů

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat