Prostreno.cz

Citron je užitečný i rozkrojený na nočním stolku

I když je citron zdravý a vychvalovaný, přes jeho kyselou chuť se nedokážete přenést? Položte si ho alespoň vedle postele. Může vám to zmírnit bolesti a ulevit od stresu.

O užitečných účincích citronu zřejmě nikdo nepochybuje. A že jich je! Jeho konzumace například urychluje metabolismus, pomáhá při detoxikaci, posiluje imunitu, tlumí záněty a zlepšuje kvalitu pleti. Jenže co když tento plod nebudete jíst? I tak z něj můžete mít užitek. Odborníci se totiž domnívají, že nakrájený citron položený na nočním stolku, tedy v těsné blízkosti postele, dokáže velké věci. Proč se to vyplatí alespoň zkusit?

Prevence rakoviny

Citron se v souvislosti s eliminací rakovinných buněk, zejména těch, které útočí na tlusté střevo, prsa a plíce, skloňuje neustále. Ovšem jak přesně s ním naložit, aby v tomhle směru opravdu zafungoval? To je otázka. V posledních letech se mezi vědci stále častěji objevují názory, že i vdechování jeho vůně představuje prevenci rakoviny. Obsažená sloučenina limonen, která proti nádorovému bujení bojuje, se prý inhalací snadno vstřebává do těla, kde se poměrně rychle dostává do krevního oběhu. Zajímavá hypotéza, nemyslíte?

Spolehlivý repelent

Jistě se shodneme v tom, že nic nenaruší klidný spánek tolik jako otravný hmyz. Kde však neobstojí síťka do oken, tam se uplatní jmenovaná potravina! Nezvaným hostům její výrazné aroma není vůbec po chuti, proto před ní berou nohy na ramena.

Úleva od stresu

Kvalitní noční odpočinek může kromě komára či mouchy nabourat také stres, který oddaluje poklidné usínání. Co s tím má společného nakrájený citron položený vedle lůžka? Je prokázáno, že jeho vůně příznivě působí na mozkové vlny ovlivňující emoce a celkové psychické rozpoložení.

Záchrana při bolestech

Smutnou pravdou je, že chronické bolesti sužují stále více lidí. Ať už jde o těžké migrény nebo potíže se zády, svaly, klouby či nosními dutinami, farmaceutické medikamenty nemusejí být jediným řešením. V krizi lze vsadit i na citron! Poznatky jisté americké studie z roku 2002 sdělují, že tahle svěží aromaterapie značně zmírňuje bolístky jakéhokoli původu.

Zdroj: www.eatthis.com, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat