Prostreno.cz

Kofein se neskrývá pouze v kávě

Kolové nápoje a káva. Jasné zdroje kofeinu. Ne však jediné. Pokud si od něj chcete odpočinout, neužívejte některé léky s jeho obsahem a zahoďte sušenky. A v čem dalším kofein číhá?

Káva a čaj patří k typickým součástem snídaně většiny populace. Ráno se prostě člověk chce pořádně nabudit, proto rád vyhledává oblíbené „aktivátory“ energie. Jenže když trpíte nesnášenlivostí na kofein, tak si něco takového nemůžete dovolit. Kofeinu se vyhýbáte? Trpíte nespavostí, podrážděností, bolestmi hlavy, nevolnostmi, úzkostmi, nervozitou nebo vysokým krevním tlakem? Pak si dejte pozor i na další potraviny a nápoje, ve kterých se ukrývá.

Čokoláda

Hořká či mléčná. Vlastně na tom moc nezáleží. V obou je kofein jako doma. Jen tak pro představu, 30 gramů hořké čokolády dodá vašemu tělo 12 miligramů kofeinu.

Kakaové směsi

Stačí jen rozdělat sáček, sypký obsah smíchat s mlékem a ohřát. Kakaové směsi pro přípravu čokoládových nápojů, které jsou tak populární hlavně u malých dětí, kofeinu obsahují poměrně dost. Navíc jsou plné cukru, a to v takovém množství, že přesahují doporučený denní příjem pro dospělé muže a ženy.

Čokoládové tyčinky

Nestíháte se nasvačit, tak u sebe v tašce nosíte různé müsli tyčinky s ovocem, ovesnými vločkami a dalšími přísadami. Hlídejte si příjem těch s čokoládou. Kromě sacharidů, bílkovin, vlákniny a vitaminů se v leckterých z nich ukrývá právě i kofein.

Ledový čaj

Ani komerčně vyráběné ledové čaje nejsou výhrou. 250 mililitrů nápoje představuje až 15 miligramů kofeinu. Pomůžete si, když dáte přednost tomu klasickému? Jemně mletý japonský čaj matcha pochází z listů zelené čaje, tudíž má téměř tolik kofeinu jako káva.

Zmrzlina

V létě si rádi dopřáváte osvěžující zmrzlinu? Odolá jí málokdo, ale víte, že 100 gramů téhle dobroty s příchutí kávy obsahuje zhruba 29 miligramů kofeinu?

Kombucha

Kombucha, tedy lehce perlivý fermentovaný nápoj vzniklý z oslazeného černého nebo zeleného čaje, jak jinak, v sobě ukrývá něco mezi 8 až 15 miligramy kofeinu na šálek.

Sušenky

Takové ty kulaté kakaové sušenky, které skrz reklamu povzbuzují ke konzumaci slovy „otoč, olízni, omlékuj“, jsou plné kakaa. Jeden kus tak poskytuje až 1,3 miligramu kofeinu. A ani další druhy keksů nejsou bez viny.

Některé léky proti bolesti

Kofein je běžnou ingrediencí v mnoha analgeticích tišících bolesti (v případě menstruace nebo migrén). Umožňuje totiž tělu vstřebávat účinné látky o něco rychleji. Proto vždy čtete příbalový leták.





Celkem 0 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat