Prostreno.cz

Zdravý jeřáb ptačí můžete zobat i vy

V srpnu se podél cest objevují oranžové jeřabiny, které si mnozí pletou s rakytníkem. Jedná se však o jeřáb ptačí. Proč byste si ho měli natrhat? Je to superpotravina bojující proti chronickým onemocněním i stárnutí! Usušte si pár bobulek na zimu, nebudete litovat!

Jeřabiny jsou kyselé plody, které rostou na jeřábech, keřích nebo trvalých stromech, které lze běžně potkat při toulkách krajinou. Nejrozšířenější druh nese vědecké jméno Sorbus aucuparia (jeřáb obecný či také ptačí), nicméně existují další desítky různých kultivarů. Sbírá se květ (v květnu) a právě plody –⁠  koncem srpna a v září. A to pro vlastní potřebu! Kde kdo se domnívá, že jeřáb ptačí podle svého názvu patří jen ptákům, kterým dodává potřebné živiny, jenže to není pravda.

Antioxidační složení, které tělo miluje

V lidovém lékařství je celý tento strom užitečný, včetně kůry, listů a jeřabin, které chrání tělo před vnějšími vlivy a dodávají mu energii. Jeřáb ptačí je doporučován k osvěžení těla, posílení obranyschopnosti organismu a rovněž při stresu a námaze. Přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem a volnými radikály, což jsou nebezpečné vedlejší produkty buněčného metabolismu, které mohou způsobit, že zdravé buňky zmutují nebo jednoduše zahynou.

Plody jeřábu ptačího zároveň podle některých odborníků dokonce snižují riziko vzniku rakoviny. Bobule s vysokým obsahem vitaminu C se přitom suší a nakládají do lihu (tinktury). Vždyť by byla škoda jejich síly a nutričních hodnot nevyužít!

Zpomalení stárnutí jako bonus!

Uvedené drobné ovoce kromě slušného množství céčka obsahuje i antokyany, taniny, polyfenolické sloučeniny a flavonoly, dále vlákninu, kvercetin a kyselinu askorbovou, která je přímo spojená se snižováním účinků mikrobiálních a bakteriálních látek na kůži a v těle. (Proto se v kosmetickém průmyslu používají výtažky z jeřabin, jež kromě výše uvedených schopností zpomalují stárnutí a hrají hlavní roli ve formování kolagenu –⁠  látky důležité pro růst a opravu buněk tělesných tkání, dásní, krevních cév, kostí a zubů.)

V neposlední řadě tyhle na pohled líbivé bobule, jež se uplatňují i v podzimních dekoracích, napomáhají trávení (především díky přítomné vláknině). Kromě toho se předpokládá, že organické sloučeniny v jeřabinách krotí průjem. Je toho zkrátka hodně, co plody jeřábu ptačího umějí. Usušte je na čaj! Lžičku podrcených plodů pak podle potřeby přelijte vroucí vodou, nechte čtvrt hodiny luhovat a přeceďte. Chuť můžete vyladit medem.

Zdroj: www.en.wikipedia.org/wiki/Crane_(bird)





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat