Prostreno.cz

Září je nejvíce náročným obdobím pro zahradníky

Letní vedra jsou pryč, ale o to příjemněji se pracuje na našich zahrádkách. Nutno podotknout, že září a následně začátek podzimu jsou obdobím, kdy je na zahradě potřeba udělat snad nejvíce práce.

Sklizeň v plném proudu

V měsíci září je třeba očesat ovocné stromy a pečlivě uskladnit vypěstované ovoce. Každý kousek zkontrolujte, aby nebyl potlučený, nahnilý nebo napadený hmyzem. Takové ovoce dovede napáchat velké škody, když začne plesnivět mezi jinak zdravými plody. Ovoce lze skladovat ve sklepech, ale musí být čisté, dobře větrané, tmavé a chladné, jinak jej zmoštujte, svařte do marmelád nebo připravte kompoty. Dozrávají také ostružiny, jeřabiny nebo rakytník. Teď je tedy vhodná doba na jejich sklizeň a uskladnění, ať už zamražením nebo zavařením.

Připravte záhony na sadbu

Začátek podzimu je ideální dobou pro sázení cibulovin. Ty je ale vhodné umístit do půdy až když jsou dny chladnější. Pokud je tedy stále ještě dost teplých dnů, věnujte se nejdříve důležité přípravě záhonů. Půdu důkladně zryjte, zbavte plevele, a zapracujte kompost. Když začnou být dny chladnější, zasaďte cibulky narcisů, sněženek, tulipánů atd. Dejte si však pozor na dostatečné rozestupy rostlin. U malých cibulovin postačí pět centimetrů, u větších trochu přidejte. Cibulky sázejte vždy špičkou vzhůru. Ideální hloubka jamky je 7–15 centimetrů.

Zazimujte rostliny

Pokud už jsou noci chladné, je na čase přesunout choulostivé rostliny někam, kde je chladněji, ale nehrozí jejich promrznutí. U rostlin rostoucích v zemi bude nutné použít netkanou textilii, kterou rostliny překryjeme. Místo textilie můžeme použít větve chvojí. Tím zamezíme popálení rostlinek.

Sesbírejte semínka

Semena z odkvetlých rostlin si můžete v tomto období sesbírat a na jaře je opět vysadit. Pokud jsou semenáčky dostatečně zaschlé, otrhejte je, uskladněte v prodyšném sáčku z látky či papíru a uložte na tmavé místo.

Nezapomínejte na trávník

V září se růst trávníku zpomaluje, ale posekat ho ještě bude třeba. Ideální je, pokud trávník následně provzdušníte vertikutátorem, čímž vyčešete stařinu a mechy. Následně dosejte holá místa. Ta udržujte stále vlhká, ale jinak to se zaléváním trávníku nepřehánějte. Září je také ideálním měsícem pro podzimní pohnojení.

Zdroj: www.howtodoit.com, www.housegardening.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat