Prostreno.cz

Předměty z domácnosti doslova obalené bakteriemi

Celý víkend jste poctivě uklízeli a máte byt nebo dům jako ze škatulky. Teď si můžete klidně sednout se šálkem kávy nebo dobrého čaje na pohovku a podívat se třeba na váš oblíbený seriál. Ale vyčistili jste opravdu všechno? Víte, na jakých předmětech se drží nejvíce virů a bakterií a jak je vyčistit?

Každý týden poctivě uklízíte – vysáváte, utíráte prach i podlahu, jednou za čas umyjete okna. Pak se s dezinfekcí ještě vyřádíte v koupelně a na toaletě a po celém maratonu máte pocit, že je na chvilku doma zase čisto. Bohužel ne tak docela. V každé domácnosti jsou totiž ještě následující tři předměty, jejichž čištění nebo dezinfekci si uvědomí jen málokdo…

Dálkové ovládání

Jeden z předmětů, kterého se doma dotýkáme nejčastěji, je právě dálkové ovládání. A právě proto, že se ho dotýkáme tak často, shromažďují se na něm různé zbytky a choroboplodné patogeny. Vědci z „Virginia School of Medicine“ zjistili, že více než 30 procent všech testovaných dálkových ovladačů bylo pokryto chřipkovými viry. Pokud tedy sdílíte domácnost s více lidmi a televizi zapínáte často, měli byste ho čistit alespoň jednou týdně. Jak? Nejlépe tak, že nejdříve vysajete nebo vyfoukáte prostor mezi tlačítky. Pak ovladač otřete nějakým rychleschnoucím dezinfekčním ubrouskem.

Počítačová klávesnice a myš

A stejně tak se najde spousta špíny a bakterií na klávesnici. A proto i tady je jediná možnost čistit! Nejdříve ji vypněte nebo odpojte a potom otočte hlavou vzhůru, abyste z ní vyklepali zbytky jídel a jiný nepořádek. Jakmile ten velký odstraníte, vyčistěte klávesnici rychleschnoucí dezinfekční utěrkou a při odolných skvrnách použijte speciální čisticí prostředek.

Matrace

Tam, kam si každý večer ukládáte hlavu ke spánku, se bohužel nasbírá také mnoho špíny. Především, protože se v noci potíte a ztrácíte kožní buňky. A když jste nemocní, ukládají se do vaší matrace s oblibou i viry a bakterie. Abyste mohli matraci vyčistit, nejdřív stáhněte ochranný potah a vyperte alespoň na 60 stupňů. Samotnou matraci pak vyčistíte tak, že ji posypete práškem do pečiva. Nejlépe vám to půjde s pomocí sítka. Prášek do pečiva vytáhne nečistoty a vlhkost a odstraní zápachy. Ale pozor! Prášek neodstraňujte, po jeho zaschnutí jednoduše postel čistě povlečte. Při dalším povlékání můžete prášek vysát, tím odstraníte nejen prášek, ale například i roztoče.





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat