Prostreno.cz

Jídlo si lze vychutnat i bez hromady cukru

Čokoláda nebo kukuřičné lupínky – cukr ve svém jídelníčku najdete všude. My ale máme účinné tipy, jak příjem cukru zredukovat.

Čokoládová müsli tyčinka ke snídani, zmrzlina o polední pauze a večer si dopřejeme ještě nějaký zákusek. Cukr je prakticky ve všech potravinách a je jedno, kam se schováme – sladké pokušení nás doprovází všude. Samozřejmě nemáme cukr na programu každý den, ale jsou dny, kdy jednoduše nemůžeme odolat a uprostřed toho všeho stresu potřebujeme zkrátka něco sladkého. Občas si dopřát něco dobrého je naprosto v pořádku, nakonec – pokud byste si neustále něco odpírali, šťastní byste nebyli. My vám ale prozradíme, jak si stále užívat, ale bez špatného svědomí a hlavně bez cukru!

Čerstvé potraviny

Ačkoli mnoho z nás to nebude přiznávat rádo, občas se na našem stole objeví. Řeč je o mražené pizze, hotových omáčkách nebo dresincích. Ale tyhle hotové potraviny obsahují nejenom velké množství zvýrazňovačů chuti, ale také mnohem více cukru než čerstvé potraviny. A přitom byste se jich úplně snadno mohli zbavit a cukr si ušetřit. Příště raději kupte čerstvá rajčata a udělejte si vlastní omáčku. A uvidíte, že bude chutnat mnohem lépe! A to stejné platí pro dresinky – jednoduše vezměte kvalitní olej, ocet, sůl, pepř a čerstvé bylinky, zamíchejte a domácí dresink je na světě!

Méně je více

Vědomá strava hraje v mnohém svoji velkou roli. Ke zdravé stravě patří hodně ovoce a zeleniny, potraviny bohaté na vlákninu a dostatek tekutin. A samozřejmě je důležité také množství konzumovaného cukru. A právě na to existuje skvělé řešení, jak se stravovat zdravě a přitom si jídlo užívat. Mnoho výrobců potravin tento trend pochopilo a ve svých potravinách množství cukru snižují. Vědomá strava a požitek tak jdou spolu ruku v ruce. Zkuste příště v obchodě sáhnout raději po výrobku s menším množstvím cukru.

Spolehněte se na bylinky a koření

Při vaření a dochucování je chuť samozřejmě na prvním místě. A jakmile s chutí nejsme spokojení, často použijeme cukr, abychom vykouzlili lahodný pokrm. Ale právě místo toho existuje mnoho jiných možností, protože sladkou chuť velmi lehce nahradíte různými bylinkami. Skořicí, vanilkou nebo kardamonem tak chuťovým pohárkům zahrajete na sladkou notu a ještě jídlu dodáte exotický nádech. Pro výrazné pokrmy se hodí koriandr, rozmarýn nebo chilli a postarají se i o nový chuťový kabát pro stará známá jídla. A co platí pro jídlo, dá se použít i na pití. Tak můžete vyzkoušet vodu ochucenou trochou máty nebo bazalky – její chuť je velmi osvěžující.





Celkem 1 komentářů

Souhlasím s vámi.
22.09.2020
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat