Prostreno.cz

Správná příprava zeleného čaje na podporu imunity

Imunita je něco, co se na podzim, a zvlášť v koronavirové době, skloňuje ve všech pádech. Co ji posiluje? Zelený čaj! Nesmíte ovšem dělat chyby v jeho přípravě!

Zelený čaj je dokonalým nízkokalorickým nápojem plným antioxidantů. Ty pomáhají bojovat s aktivitou volných radikálů, které také ovlivňují imunitu. Imunita či také obranyschopnost je definována jako dokonale vyvážený stav, kdy vaše tělo může odolat určitému toxinu nebo infekci. A právě s tím může pomoci již zmíněný zelený čaj.

Ten nejzdravější nápoj

Je dobrým zdrojem antioxidantů a má nejvyšší počet polyfenolů známých také jako katechiny. Obsahuje však i další živiny, jako je L-theanin a jiné alkaloidy, jmenovitě teobromin a teofylin (pomáhají posílit funkci mozku a také podporují metabolismus). Zelený čaj se prostě neztratí.

Vykazuje antimikrobiální vlastnosti, které inhibují růst bakterií a virů. Když si ho navíc dopřejete se zázvorem a medem, detoxikuje organismus, neboť odstraňuje volné radikály z těla. Může také regulovat hladinu cukru v krvi, být nápomocný při hubnutí i krocení akné. Ale jak ho uvařit?

V některých asijských zemích je zelený čaj tradičním nápojem už po tisíce let, který si žádá odpovídající proceduru a úctu. V Evropě to lidé tak vážně neberou. Obvykle volí ten nejpohodlnější způsob přípravy – čajové sáčky namočené v hrncích vody. Ať už to s tímhle oblíbeným nápojem máte jakkoli, v případě, že usilujete o skálopevnou obranyschopnost, do menšího hrnce vložte 1 kus skořicové kůry a 3–4 hřebíčky.

Jak dlouho a často?

Přiveďte k varu a vodu přeceďte do hrníčku, ve kterém čeká ideálně sypaný zelený čaj, popřípadě s kouskem nastrouhaného zázvoru. Louhujte, dokud nedosáhnete jemné barvy a chuti podle vašich představ. U prvního louhování je to obvykle doba trvající 1–3 minuty, ne déle, jinak čaj zhořkne. (Lístky zeleného čaje ovšem můžete nechat louhovat až 4x. Od 3. nálevu zvyšujte teplotu vody i dobu louhování.)

Znovu přeceďte a dle chuti dolaďte medem, jež také má mnoho antioxidantů. Určitě se vám bude líbit i informace, že potlačuje kašel. Čaj pijte horký. Horké nápoje pomáhají uvolnit nos a uklidnit podrážděné hrdlo. Obecně se doporučují alespoň dva malé šálky, nebo jeden větší hrneček, denně po dobu několika týdnů. Jedině tak můžete z pozitivního vlivu zeleného čaje těžit.





Celkem 0 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Kuřecí na slanině

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat