Prostreno.cz

Ostré jídlo prodlužuje život

Všechny fanoušky chilli následující zpráva jistě velmi potěší: ostré jídlo si můžete s klidným svědomím klidně dál užívat! Ostré jídlo má totiž jisté nemalé účinky na vaše zdraví a celkový dobrý stav.

Konzumace ostrých jídel je stoprocentně věcí chuti – buď je člověk miluje, nebo ne. Ale nehledě na chuťové priority se vědecká obec shoduje v jednom – chilli, pepř a další ostrá koření jsou překvapiví pomocníci v udržení dobrého zdraví, štíhlé postavy a vnitřní pohody. Nevěříte? Tak tady je několik dobrých důvodů, proč si ostré jídlo zamilovat.

Pozitivně ovlivňuje psychiku

Ostré pokrmy skutečně mohou mít vliv na naši náladu. Chilli totiž obsahuje kapsaicin, pepř zase piperin – látky, které mohou za ostrou chuť na jazyku. Při konzumaci štiplavých jídel vysílají tyto látky mozku bolestivý podnět, na který reaguje vyplavováním endorfinů. Tyto hormony štěstí naše tělo uvolňují, takže chilli funguje jako taková přírodní droga štěstí.

S ostrým jídlem zhubnete rychleji

Ostré jídlo reguluje hladinu inzulinu, který při rychlém přibrání na váze tělo vyžaduje. Kromě toho se po ostrém jídle více potíme, k čemuž naše tělo spotřebuje více energie a na její získání spaluje především tuk. A to už zní hodně prakticky, že?

Podporuje zažívání

S jídlem okořeněným chilli podpoříte správnou funkci svého zažívání a předcházíte zácpám. Pokud ale trpíte potížemi se žaludkem, raději na ostré zapomeňte. Protože podporuje produkci žaludečních šťáv, mohlo by u vás naopak dojít k průjmům nebo pálení žáhy.

Posiluje imunitní systém

Všechno koření má v zásadě antibakteriální vlastnosti. U ostrého koření je tato vlastnost ještě znásobena, takže ostrými pokrmy posilujete svůj imunitní systém a předcházíte nachlazení. Především zázvor je opravdový zázrak. Kromě toho si zvýšíte prokrvení tkání a uvolníte ucpaný nos. Takže můžete ostré jídlo použít i jako první a velmi účinnou pomoc při nachlazení.

Jezte ostré, žijte dlouho

To zjistili čínští vědci. Ovšem protože se jednalo o observační studii, nelze to tvrdit s úplnou jistotou…Ale existují náznaky, že ostré potraviny, pokud je budete konzumovat pravidelně, chrání před vznikem rakoviny a udržují srdce a trávicí systém zdravé. A to je pro dlouhý život to zásadní.

Zdroj: www.wikipedia.org, www.researchgate.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat