Prostreno.cz

Domácí příprava sirupu na kašel

Sirupy proti kašli nabízí asi každá lékárna. Někomu ale nemusí „vonět“ jejich chemické složení, zatímco jiného odrazuje vyšší cena. Naštěstí si tuhle medicínu můžete vyrobit i sami! A z dostupných surovin.

Z odborného hlediska je kašel obranná reflexní reakce těla, jejímž účelem je uvolnění dýchacích cest od hlenů, slin a dráždivých cizorodých těles. Takže ano, vlastně bychom ho měli vítat, protože má své opodstatnění. Problém ale je, že běžný kašel trvá průměrně 18 dní a jen málokdy ustoupí dříve než po dvou týdnech, což je pro pacienta nejen dlouhé, ale i nepříjemné. Čím se dá zotavení trochu popohnat?

První pomoc dle předešlých generací

Babských rad na tuto svízel existuje hned několik. Zatímco některé sázejí na droždí v kombinaci s vaječným bílkem, jiné se přiklánějí k přikládání vařených brambor na hrudník. Naši předci za velice spolehlivý medikament považovali i rum smíchaný s minerální vodou Vincentkou, obyčejnou cibulovou šťávu, majoránku povařenou s červeným vínem nebo hřebíčkový punč. Ani jedno vás moc neláká? A co kdybyste si zkusili naordinovat sirup? Nemyslíme ovšem ten z lékárny, ale vlastnoručně vyrobený, jehož příprava vám zabere opravdu jen minimum času. Tady jsou potřebné ingredience i jednoduchý návod, co zvládne každý – a levou zadní!

Konec utrpení, léčba začíná

Seznam nepostradatelných surovin zahrnuje dva šálky horké vody a dvě polévkové lžíce sušeného kořene lékořice, ten zklidňuje dýchací cesty a pomáhá tlumit záněty, jež dráždí vaše hrdlo. Dále se neobejdete bez jedné lžíce medu se silnými antibakteriálními vlastnostmi a čerstvé šťávy z poloviny citronu, která je zase prospěšná při likvidaci útočících virů. Zbývá už jen lžička strouhaného zázvoru a trocha šalvějového čaje. Ten podporuje vykašlávání, zatímco má dezinfekční a protizánětlivé schopnosti. Smícháním všech jmenovaných přísad vznikne sirup, který se doporučuje pít dvakrát denně. A za jak dlouho se vám uleví? Možná se budete divit…





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat