Prostreno.cz

Mocné esenciální oleje spolehlivě ničící bakterie

Bakterie jsou všude kolem nás. Co na ně platí? Ukázalo se, že účinnou zbraní je esenciální skořice, bergamot nebo grapefruit!

Lidé používají esenciální oleje již celá staletí, i když v dobách dávno minulých si asi jen stěží plně uvědomovali jejich potenciál při likvidaci virů, bakterií, plísní a infekcí. Až moderní věda tyto vonné prostředky podrobila mnoha průzkumům, přičemž vyšlo najevo, co všechno dokážou a jak vlastně působí. Které oleje mají nejsilnější antibakteriální účinky, proto je lze využít při výrobě dezinfekčních gelů na ruce, vlastních čisticích prostředků i zubních past?

Skořice nejen do práce

Esenciální skořice je známá tím, že bojuje proti únavě a stimuluje činnost šedé kůry mozkové, díky čemuž podporuje myšlení, kreativitu, inspiraci a soustředění. Pokud ji tedy budete inhalovat třeba při práci, jeví se jako příjemný a prospěšný doping. Ovšem je tu více důvodů, proč si ji pořídit.

Jistá studie, které se zhostil entomologický výzkumný ústav Loyola College v indickém Chennai, prokázala, že tento olej je velice účinný proti široké škále bakterií, a to včetně Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosin nebo zlatého stafylokoka. Rozptýlíte-li ho třeba prostřednictvím aroma difuzéru, máte postaráno také o čističku vzduchu.

Nejen voňavý bergamot 

Bergamot je voňavé ovoce velikosti pomeranče, které svou barvou nápadně připomíná citron. O jeho aromatickém profilu pak lze říct, že je zajímavou směsí sladkých a pikantních tónů, proto krásně zútulní vnitřní prostory. I o něm se zjistilo, že funguje jako úžasná antibakteriální a antimikrobiální dezinfekce, přičemž harmonizuje náladu, organismus celkově zklidňuje, snižuje horečku a pohlcuje nežádoucí pachy.

Užitečný grapefruit 

Když jde o eliminaci nejrůznějších bakterií, ani grep si vůbec nestojí špatně, jak sdělují poznatky americké studie provedené na Texaské univerzitě v Austinu. Z těch jednoznačně vyplývá, že antibakteriální schopnosti esenciálního grepu jsou srovnatelné s některými dostupnými farmaceutickými medikamenty. Sluší se také zmínit, že tento olejíček rovněž normalizuje endokrinní funkce i lymfatický systém, zatímco zvyšuje energetickou hladinu.

Zdroj: www.goodhousekeeping.com, www.howtodoit.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat