Prostreno.cz

Konzumace fíků není pro vegany zcela košér

Fíky jsou ovoce a jak známo, ovoce má na veganském jídelním lístku svoje výsadní postavení. Ale vzato do důsledku, v případě fíků je to špatně.

Už děti ve škole se učí, že včelky a další hmyz létá z květiny na květinu, a tak je opyluje. A proto z nich nakonec vyrostou chutné plody. Fíky ale mají velmi komplexní opylovací ekologii a na každý plod musí zemřít jedno zvíře.

Proč je opylování fíků tak složité

Na jedné straně jsou důvodem dovnitř stočené květy, na které pro hmyz není vůbec jednoduché přistát. Pokud se nějaký létající brouček chce dostat k pylu, musí se k němu namáhavě doplazit. A to dokáže jen dva až tři milimetry malá stehnatka fíková. Na druhé straně je to proto, že fíky mají jen samičí květy, a jsou tak odkázané na takzvaný kozí fík, který má jak samčí, tak samičí.

Jak probíhá opylování

Květy kozích fíků jsou chráněné jesličky malých stehnatek. Poté, co se její larvy vylíhnou, spáří se samci se samičkami a následně umírají. Oplodněné samičky vylétávají a kladou svoje vajíčka do dalšího květu fíku. A přitom s sebou berou pyl mužského fíku. Bohužel ale nerozezná stehnatka rozdíl mezi normálním – jedlým – fíkem a kozím fíkem. Pokud tedy přistane na jedlém fíky, který my nakonec s chutí sníme, znamená to její konec. Malá stehnatka se dere do květu fíku, aby tam jako do ochranné duté kouličky nakladla vejce. K tomu ale nemůže dojít, protože jedlý fík je příliš úzký. A jak se snaží dostat ven, ztratí křídla (a částečně i nožky a tykadla), uvízne a zahyne. Květ je ale už opylovaný a může uzrát do sladkého plodu.  

Jíme s fíky i stehnatky?

Zcela logická otázka tedy je, zda jíme i ve fících ukryté stehnatky. A odpověď je: ano i ne. Protože ve skutečnosti je sice malá stehnatka ve fíku pohřbená, ale stráví ji rostlinné enzymy. Jíme tedy – aniž bychom to viděli nebo jakkoliv poznali na chuti – už jen konečný rozkladný produkt hmyzu.

Existují i opravdu veganské fíky?

V současnosti existují i takové druhy, které jsou samosprašné. Pokud byste tedy chtěli mít fíky na zahradě, pak si pořiďte jednu z takových – už jenom proto, že u nás stehnatky vůbec nežijí. Většina fíků, které ale můžete koupit na trhu jsou výše popsané jedlé pravé fíky, tedy Ficus carica.





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat