Prostreno.cz

Pozor na předávkování vitaminem C

Možná máte pocit, že čím víc vitaminu C do sebe dostanete, tím lépe se ochráníte před viry, bakteriemi, nachlazením, chřipkou nebo snad COVIDEM-19. Pravdu? I céčko má svoje limity, které není radno překračovat. Jeho nadměrný přísun vede k řadě zdravotních problémů!

Vitamin C je rozpustný ve vodě a má v našem těle několik funkcí. Řídí produkci kolagenu – proteinu, který drží naše tělo pohromadě, léčí rány a v neposlední řadě se stará i o cévy. Vitamin C se dál podílí na produkci neurotransmiterů, jako je serotonin a norepinefrin. Jeho nejdůležitější funkcí je však působení coby antioxidant posilující imunitní systém.

Jelikož tohle všechno zní báječně, mnozí mají pocit, že ho potřebují přijímat od rána do večera. Jenže pravda je taková, že při užívání vitaminu C v tabletách se můžete předávkovat, a to poměrně snadno, skoro až nevinně. Jaké jsou příznaky příliš velkého množství céčka?

Zvracení i slabost

Nadbytek vitaminu C v zažívacím traktu se projevuje průjmem, nevolností, zvracením, pálením žáhy, nespavostí, bolestí hlavy nebo břišními křečemi. Mezi další vedlejší účinky patří vznik ledvinových kamenů. A to rozhodně není vtip.

Přebytečný vitamin C se z těla vylučuje jako oxalát (silná dikarboxylová kyselina, která tvoří s kalciem špatně rozpustné soli). Někdy se tento oxalát váže na jiné minerály a tvoří krystaly, které mohou vést ke vzniku kamenů v ledvinách. Navíc je tu další věc, na kterou je třeba dávat si pozor.

Horší vstřebávání některých živin

Nadměrný obsah vitaminu C může narušit vstřebávání vitaminu B12. Ve skutečnosti se doporučuje, že pokud užíváte oba tyto vitaminové doplňky, měli byste mezi nimi dodržovat ochrannou lhůtu asi 2 hodiny. Bylo také zjištěno, že céčko snižuje absorpci mědi v těle.

Bolest kolenních kloubů

Vitamin C je předchůdcem tvorby kolagenu, který je nezbytný pro zdravé kosti a klouby.  Vysoké hladiny vitaminu C v těle však mohou vést k aktivaci proteinu, jež způsobuje bolestivé kostní ostny (kostní výběžky, které se vyvíjejí podél okrajů kostí, zejména v kloubech). Nadbyte céčka pak směle může vést i ke zrychlení bolestivé osteoartrózy.

Doporučený denní příjem vitaminu C

Pro ochranu proti těmto možným vedlejším účinkům byla stanovena horní hranice doplňování vitaminu C následovně. Dospělí by neměli překračovat množství 2 000 mg/den, u těhotných a kojících matek je to 1 800 mg/den, maximální hranice u kojenců představuje 400 mg/den, děti od 4 do 8 let by se neměly dostat nad limit 650 mg/den, pro děti mezi 9 až 13 lety je hranice stanovena na 1 200 mg/den a pro dospívající mezi 14 až 17 lety představuje riziko denní příjem vitaminu C nad 1 800 mg.

Zdroj: www.firstaid.com, www.verywellhealth.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat