Prostreno.cz

Řešení pro nepříjemné pocením nohou

Vlhko v botách, nepříjemný zápach i proklatě velké nepohodlí. Proč máte tenhle problém právě vy a co s tím lze dělat?

Registrujete, že se vám nějak moc potí nohy? Možná za to mohou uzavřené boty a špatně zvolené ponožky. Anebo je to celé mnohem složitější. Pojďme se na tento nepříjemný nešvar podívat v širších souvislostech a zkusit nalézt řešení.

Čeho je moc, toho je příliš

Kolik potu jsou chodidla schopná vyprodukovat za jediný den? Jestli hádáte jednu až dvě deci, jste tak trochu na omylu – jde totiž až o půl litru. Ano, tolik! Plosky nohou patří k místům s největším množstvím potních žláz (stejně jako podpaží, čelo, okolí prsních bradavek a genitálu či dlaně). Příčin jejich nadměrné potivosti pak může být více.

Pachatelé, kteří stojí proti vám

Třeba právě ta neprodyšná obuv nebo ponožky ze syntetických tkanin patří mezi běžné viníky. Poměrně častým pachatelem bývá i dlouhodobý stres, hormonální nerovnováha či užívání některých léků. Svou roli zde ovšem sehrávají i genetické dispozice, se kterými bohužel nic moc nezmůžete. Ale ještě to neznamená, že by se snad nadměrné pocení nohou a s ním spojený zápach nedalo udržet na uzdě. Co vám pomůže?

Mocný prostředek šalvěj

Že se s šalvějí dají léčit mnohé zdravotní komplikace, to je všeobecně známá věc. Nicméně pokud si v odvaru z této bylinky budete máčet chodidla, je vysoká pravděpodobnost, že jmenovanou svízel udržíte pod kontrolou. Šalvěj navíc obsahuje složky, jež bojují proti mykózám a bakteriím, což je plus.

Dětský pudr nebo kukuřičná mouka

Pokud se vám první alternativa moc nezamlouvá, je tu další možnost. Tu představuje obyčejný dětský pudr nebo kukuřičná mouka. Oba „prášky“ absorbují vlhkost a uklidní podrážděnou pokožku, zatímco zafungují jako spolehlivé deodoranty.

Voda a zase jenom voda

Už jste někdy slyšeli, že když máte trable s hyperaktivitou potních žláz, měli byste navýšit příjem vody? Zní to sice jako jeden velký paradox, ale odborníci si za touto radou skálopevně stojí. Tekutiny podle nich totiž pomáhají regulovat tělesnou teplotu, čímž snižují i pravděpodobnost nadměrného pocení.





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat