Prostreno.cz

Zbytečné snídaňové hříchy

Ne, nejsou to ty, které byste čekali… Müsli k snídani totiž není vůbec tak zdravé, jak si myslíte. Dokonce byste se této snídaňové klasiky měli raději vzdát.

Také se snažíte žít zdravě a začínáte hned od rána? V domnění, kolik dobrého toho děláte, si dáte k snídani jogurt s müsli nebo smoothie? Tak čtěte pozorně dál – ani jedním totiž svému tělu neprospíváte.

Cornflakes

Miska cornflakes, tedy kukuřičných lupínků, je oblíbená především u dětí. Většina druhů ale obsahuje velmi mnoho cukru, a proto by rozhodně neměly patřit ke každodenní rutině. Kromě toho jsou bohaté i na sacharidy, ale za to mají velmi málo vlákniny, takže brzy po snídani budete mít zase hlad.

Balené sendviče

Když pospícháte, sáhnete po balených sendvičích ze supermarketu. Problém je, že obsahují většinou sodík, konzervační prostředek, a především hodně tuku. Také obloha, například sýr nebo šunka, je také většinou průmyslově zpracovaná, a tak ne úplně přátelská k naší postavě.

Míchané ovesné vločky

Ovesné vločky platí jako vyloženě zdravá snídaňová klasika. A v zásadě je to pravda – ovšem měli byste si dát pozor na to, abyste kupovali a konzumovali jen čisté ovesné vločky bez dalších přísad. Směs ovesných vloček například s ovocem obsahuje hodně cukru, který tělu vůbec neprospívá.

Palačinky a vafle

Právě k víkendu patří velká a vydatná snídaně. A hodně z nás si tak dopřeje palačinky nebo vafle. Dokud si je budete dávat jen občas, není to problém, ale jíst je pravidelně rozhodně nedoporučujeme. Po velkém množství bílé mouky konzumované dlouhodobě ztloustnete a obsažený cukr může v nejhorším případě způsobit až diabetes druhého typu.

Netučný jogurt s ovocnou příchutí

I když je na jogurtu napsáno „bez tuku“, neznamená to, že je nějak zvlášť zdravý. Chuť, kterou by normálně obstaral právě tuk, kompenzuje větší množství cukru. Experti radí místo toho jíst řecký jogurt s čerstvým ovocem. Pro extra porci vlákniny můžete přidat ovesné vločky a vlašské ořechy.

Sladké pečivo

Croissant, donut nebo muffin do ruky je ráno nejenom praktický, ale i neskutečně dobrý. Není ale žádným tajemstvím, že tyto dobroty obsahují velmi mnoho tuku a cukru, a proto byste je neměli jíst příliš často.

Müsli tyčinky 

Zní to jako jednoduchá a zdravá snídaně… Ale není. Obsahují totiž stejné množství cukru jako běžné čokoládové tyčinky. Takže na zdravou snídani s nimi rozhodně zapomeňte.

Kupované smoothie

Zvykli jste si po cestě do práce si koupit smoothie z obchodu? Pak je jejich účinek zřejmě úplně opačný, než jaký byste čekali. Průmyslově vyráběná smoothie totiž obsahují mnoho cukru. Pokud jste si smoothie oblíbili, vyplatí se si trochu přivstat a udělat si ráno jedno domácí – čerstvé a zdravé.

Zdroj: www.healthymag.com, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat