Prostreno.cz

Dětskou obezitu v žádném případě nepodceňujte

„On má jen takové dětské faldíčky, za pár let z nich vyroste,“ utěšujete se při pohledu na svého malého cvalíka? Špatná zpráva – pokud jsou vašemu potomkovi víc než 3 roky, je pravděpodobnost, že se tak stane bez jakéhokoli přičinění, hodně malá.

Na druhou stranu nemusíte hned propadat panice, dětská nadváha a obezita jsou rozhodně řešitelný problém, jen to vyžaduje dost úsilí a hodně trpělivosti. Průzkumy mluví jasně – dětí s nadváhou, nebo dokonce obézních dětí, v rozvinutém světě přibývá. Nejinak je tomu i v České republice. Odborníci odhadují, že problémy s váhou má až každé třetí dítě. Navíc platí, že ze 40 % obézních dětí vyrostou obézní dospělí (u mladistvých je pravděpodobnost dokonce 80 %). Děti, u kterých není problém s nadváhou řešen, pak také s největší pravděpodobností v budoucnosti čekají nemalé potíže v podobě cukrovky, onemocnění srdce a cév, trávicích problémů a dalších.

Příklady táhnou

Mimochodem, všimli jste si, že obézní dítě mívá docela často také obézní rodiče (teď nemluvíme o obezitě či nadváze způsobené nemocí)? Samozřejmě, může to ukazovat na genetické dispozice (ty jsou ovšem na vině pouze ve zlomku případů), ale ruku na srdce – není to spíš znakem skutečnosti, že rodina nežije právě zdravým stylem a rodiče předávají potomkovi špatné návyky v podobě nezdravých jídel a „nelásce“ k pohybu?

Pozor na to, co jíte

Jsou ale samozřejmě i situace, kdy vám (ačkoli sami problémy s nadváhou nemáte) apetit a složení stravy vašeho potomka prostě přerůstá přes hlavu. V obou případech pomůže jít příkladem – nemůžete totiž po dítěti chtít, aby jásalo nad menší porcí jídla k večeři doplněnou o zeleninový salát, když sami budete mít na talíři vepřo-knedlo-zelo a jako zákusek na vás bude čekat čokoládový dort. Takže budete muset upravit jídelníček celé rodině.

Nezapomeňte na pohyb

Dobré je rovněž začít s pohybem – je jasné, že pokud dítě nikdy nesportovalo a v deseti letech by najednou mělo začít hrát fotbal nebo chodit na tancování, nebude se mu zrovna chtít. Zkuste začít s tradicí sobotních výletů – nemusí to být žádné dvacetikilometrové pochody, můžete třeba jen navštívit hrad v sousedství (výhoda, jsou na kopci). Nebo navštivte aquapark s tobogany (na ty se dají nalákat snad všechny děti a ani si nevšimnou, že taky plavou). Když se zamyslíte, zjistíte, že možností je spousta. Zpočátku se nejspíš nesetkáte právě s nadšením, ale budete-li trpěliví a důslední (i u sebe), výsledek se dostaví.

Dítě není malý dospělý

Pokud chce zhubnout dospělý, přinutí se obvykle omezit sladká a tučná jídla, začne se více živit zeleninou, zvykne si na fakt, že musí, hlavně zpočátku, překonat pocit hladu, a v ideálním případě postupně počítá ubývající kilogramy. Jenže u dětí je to těžší – v první řadě je nesmíte nechat hladovět! Taky nezapomínejte, že pro ně je vyvážená strava (tedy včetně rozumného množství cukrů a tuků) podmínkou pro správný vývin.

Pokud si nejste úplně jistí, jestli vaše dítě váží víc, než by mělo, zkuste od výšky svého dítěte v centimetrech odečíst stovku. Dostanete orientační ideální váhu. To znamená, že pokud dítě měří 130 cm, ručička na váze by se v jeho případě měla pohybovat okolo 30 kg.

Co tedy omezit a nahradit?

Předně sladkosti – tyhle sacharidy mohou děti vypustit (neznamená to, že už v životě neuvidí ani kostičku čokolády, prostě ji nebudou konzumovat pravidelně a po celých baleních). Zkuste dát na místo, kde uchováváte sladkosti, třeba menší porce sušeného ovoce nebo směsí oříšků. Jsou sice taky energeticky nezanedbatelné, ale v porovnání s karamelovými tyčinkami pořád vhodnější (navíc jich dítě nesní najednou tolik, jsou poměrně vydatné). Je jasné, že dítě nejprve zkonzumuje pochutiny, na které je zvyklé, ale pak bude muset sáhnout i po nachystaných oříšcích či ovoci. Pokud vaši potomci dostávají tyčinky (bonbony, čokolády...) za odměnu, budete muset najít náhradu (zkuste se pro jistotu orientovat na úplně jinou oblast než jsou potraviny). Jestli se vám podaří tenhle (zlo)zvyk odbourat, a přesto budete neustále nacházet po kapsách svého dítka obaly od sladkostí, zkuste si promluvit s babičkami.

Je čas na změny v nápojích

To samé platí o slazených nápojích. Jistě, čaj k snídani můžete dítěti trochu přisladit (vhodnější než cukr je kvalitní med, obsahuje řadu prospěšných látek), řeč je o limonádách – ty totiž mohou, co se kalorií týče, vydat za celý oběd. Úplná výhra nejsou ani 100% džusy (i když ty aspoň obsahují vitaminy a vlákninu), energeticky jsou hodně bohaté, takže je řeďte vodou, minimálně půl na půl. Ideální jsou samozřejmě neslazené ovocné čaje nebo voda (můžete ji obarvit sirupem nebo domácí šťávou).

Omezení v jídelníčku

Změnit budete muset i další věci – místo hranolek budete servírovat vařené brambory, uberete knedlík (nebo nahradíte rýží), omezíte omáčky, každodenní polévky, smažená jídla, zákusky, které se lehce dají nahradit ovocným salátem, vynecháte návštěvy fast foodů (o chipsech a podobných pochutinách ani nemluvě) apod. Lepší je začít postupně, pokud uděláte z ničeho nic revoluci v kuchyni, nemusíte se setkat právě s pochopením. Takže nenápadně uberte z velikosti porcí, vařte jen tolik jídla, aby nezbylo na přidání, pomalu nahrazujte suroviny.

Většina dětí není právě nadšena ze zeleniny, zvlášť pokud na ni nebyly zvyklé, ale určitě najdete nějaký druh, který vašemu potomkovi nakonec zachutná. Můžete zkusit i finty v podobě vykrajování zeleninových zvířátek nebo kytiček, i když to zabírá spíš u menších dětí (ty větší uvidí za roztomilou žirafkou nenáviděnou papriku vždycky). U těch větších zkuste malý trik – nakrájejte zeleninu na malé kousky (do velikosti sousta) nebo hranolky a společně s mističkami nejrůznějších dipů ji „nenápadně“ podsuňte dítěti k televizi.

Nejspíš si ani nevšimne, že nechroupá nic smaženého. Není také na škodu poradit se s odborníkem (platí hlavně u obézních dětí, u nich je hubnutí pod odborným dohledem téměř nutnost), který vašemu dítěti „ušije“ dietní program na míru. Rozhodně ale nevynechávejte dítěti některé z jídel – jíst pětkrát denně je základ pro každého, pro dítě to platí dvojnásob! Pokud si tedy myslíte, že odbouráním svačin svému dítěti v boji s kilogramy prospějete, jste na omylu. Malá rada – najděte si čas a připravujte dětem do školy svačiny sami. Pokud si totiž dítě kupuje svačiny z kapesného, má k dispozici spíše automat s nejrůznějšími pochutinami než s obloženým chlebem a zeleninou. Navíc věřte, že i kdyby takový automat existoval, vybere si dítě ten druhý...

Pozor na pusu

Všechny výše popsané změny budete muset dítěti samozřejmě nějak vysvětlit. S těmi menšími by neměl být takový problém, jenže ty školou povinné už začnou pátrat, proč jim na talíři leží něco, co tam dříve nebylo (nebo naopak chybí oblíbený pokrm). Ačkoli je upřímnost ve vztahu k dítěti důležitá, podle odborníků tohle není úplně ten případ. Věty typu „žádný chipsy nebudou, protože jsi tlustej“ nebo „vidíš, dřív jsi tam ten špek nemívala“ totiž mohou způsobit víc škody než užitku. Ani přednášky o škodlivosti obezity v dítěti většinou neprobudí touhu hubnout.

Budete muset začít nenápadně měnit návyky a pomoci dítěti vytvořit si kladný vztah ke zdravému jídlu. Zní to sice jako nic neříkající fráze, ale upřímně, moc jiných možností ani nemáte. Na druhou stranu, pokud má vaše dítě jen pár kilo navíc, bude za pár měsíců po problému (nesmíte se však vrátit ke starým zvykům) a vy můžete mít dobrý pocit, že jste mu „jen tak mimochodem“ předali dobrý základ o zdravé výživě.

Zdroj: www.szu.cz/uploads/documents/chzp/odborne_zpravy/OZ_16/OZ_BMI_VDT.pdf, www.ct24.ceskatelevize.cz/veda/3057456-nadvaha-se-tyka-temer-poloviny-cechu-podle-vojtecha-je-potreba-resit-i-narustajici





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat