Prostreno.cz

Přírodní zázrak v podobě včelího medu

V přírodním léčitelství snad neexistuje nic tak univerzálního, jako je včelí med. Je plný zdraví prospěšných látek a pomůže nám s mnoha neduhy, na které bychom jinak použili drahé a chemií nabité léky. Přinášíme vám výčet těch nejzajímavějších možností, jak tohle tekuté zlato využít i mimo kuchyň.

Pleťová maska

Pokud toužíte po pružné a zdravě vypadající pleti, není nic lepšího, než si jednou týdně dopřát medovou pleťovou masku. Med urychluje regeneraci kůže, zklidňuje podráždění a zánětlivé reakce problematické pleti. Udržuje ji hydratovanou, snižuje viditelnost pigmentových skvrn a v neposlední řadě působí proti projevům stárnutí pokožky.

Přírodní dezinfekce

Med je skvělým pomocníkem při hojení ran. Má totiž schopnost podpořit uzdravování narušené tkáně lépe, než kdejaká farmaka. Med je antiseptický, zmírňuje otoky a stimuluje tvorbu nových tkání. Postačí pokrýt ránu silnější vrstvou medu, zakrýt gázou a zavázat obvazem. Jednou denně zábal obnovte, dokud není rána zcela zahojená.

Zklidnění mysli

Po náročném dni nebo při nervozitě, je med ideální volbou. Babičky moc dobře věděly, proč nám před spaním dávají mléko s medem. Už jediná lžíce medu dodá organismu potřebnou vzpruhu a zklidní náš nervový systém. Pokud tedy máte potíže s usínáním, zkuste si večer dopřát trochu této úžasné dobroty.

Pomocník při zácpě a trávicích potížích

Jestliže máte potíže s trávením nebo vyprazdňováním, rozhodně byste měli med zařadit do svého jídelníčku. Medová kúra totiž zatočí se všemi trávicími neduhy. Stačí jednou denně smíchat lžíci medu s vlažnou nebo teplejší vodou a tuto směs pít po dobu deseti dní. Když potíže ustoupí, dopřávejte si tento „lektvar“ preventivně alespoň jednou týdně.

Vlasový kondicionér

Účinky medu ocení nejen unavená pleť, ale také naše vlasy. Enzymy, které med obsahuje, pomáhají zlepšit kvalitu naší kštice. Med můžete jednoduše přilít do svého šamponu nebo si vytvořit vlastní masku a používat ji jednou týdně zvlášť. Zábal vytvoříte smícháním jednoho dílu medu se dvěma díly kokosového oleje. Směs nanesete na vlasy a necháte působit dvacet minut. Poté ji opláchnete teplou vodou.





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat