Prostreno.cz

Poznejte nemoci podle typického pachu

Věděli jste, že mnoho nemocí můžete doslova vyčenichat sami? Stačí se jen jednou zhluboka vydechnout do dlaní. My vám prozradíme, jak kterou nemoc poznat.

Tak úplně nový však tento diagnostický princip není. Například v čínské medicíně má určení zdravotního stavu z dechu dlouholetou tradici. A existují i speciálně trénovaní psi, kteří z dechu pacienta dokážou rozpoznat určitý druh rakoviny. Mezitím biotechnici pracují na vývoji „elektronických nosů“ – na přístrojích, kteří rozeznají cukrovku, rakovinu plic nebo astma. Některé pachy jsou tak jemné, že je lidský nos nemůže zaznamenat, jiné naproti tomu natolik silné, že je poznají i laici. Často se jedná o zápach, který vychází z lidského dechu, kůže, moči, nebo dokonce potu – jsou to tedy varovné signály našeho těla.

Onemocnění jater

Pokud vaše kůže zapáchá jako při barvení vlasů – tedy štiplavým pachem amoniaku, pravděpodobně vám nefungují správně játra. Zápach vzniká přirozeně při rozkladu bílkovin, kdy je za normálních okolností vyloučen močí. Při onemocnění jater k tomu ale nedochází, a zápach se tak dostane do krve a tělo se ho následně snaží vyloučit kůží.

Zánět močového měchýře

Pokud vaše moč je najednou cítit více než normálně, může se jednat o začátek zánětu močového měchýře. Zápach mají na svědomí stejné bakterie, které uvádějí do pohybu hnilobné procesy.

Cukrovka

Váš dech je jako odlakovač na nehty? To by mohl být příznak diabetu prvního typu a eventuálně by vám mohlo hrozit i diabetické kóma. Pro téměř čtvrtinu nemocných je to jako blesk z čistého nebe – dozvědí se o cukrovce teprve tehdy, až když jednoho dne omdlí. Zápach vzniká tím, že tělo kvůli nedostatku inzulinu získává energii z tuku. A vedlejším produktem je aceton.

Onemocnění ledvin

Kam se hnete, cítíte lehký zápach moči? Pak si neprodleně nechte vyšetřit ledviny. Pokud jsou poškozené, nedokážou dostatečně vyloučit močovinu a kreatinin, které se pak tělo snaží vyloučit kůží.

Snížená funkce štítné žlázy

Jestliže se ráno budíte s octovým zápachem v ústech, možná trpíte sníženou funkcí štítné žlázy. Objevuje se především u žen mezi 40. a 50. rokem, protože se začíná zpomalovat látková výměna a tělo vylučuje přebytečné kyseliny kůží. 

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3341581/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat