Prostreno.cz

Domácí hřejivá koupel pomáhá při léčbě nachlazení

V chladném ročním období působí lázeň na nohy jako zázrak. Protože se dokáže postarat nejen o chodidla, ale pomůže dokonce i při nachlazení. Že se už nemůžete dočkat, až zase vyrazíte na svoje oblíbené wellness? Než to bude možné, máme pro vás několik receptů, jak si udělat mini lázně doma.

Už naše babičky věděly, že lázeň na chodidla je všelék – nejen na ztvrdlé paty, ale i na spoustu bolístek na celém těle. Když v chladném a vlhkém počasí přijdete domů celí promrzlí, pomůže vám lavor s teplou vodou celé tělo zase rychle zahřát. Ale můžete ho použít i na další účely – na zpocená chodidla, jako přípravu na pedikúru, k odstranění zrohovatělé kůže, pro odpočinek na nateklé nohy nebo jednoduše jako relaxaci po dlouhém a namáhavém dni.

Jak si připravit koupel

Na domácí wellness potřebujete alespoň dvě věci: lavor, misku nebo vanu a teplou vodu. A k dokonalosti pak už jen chybí několik dalších přísad. V závislosti na tom, co má vaše domácí wellness splnit, existují různé prášky, oleje nebo soli. Nejdůležitější pravidlo pro relaxační koupel na chodidla je – nepřidávejte do vody žádné mýdlo! To by totiž mohlo narušit ochrannou vrstvu kůže. A jak si připravit domácí lázně?

Účinné recepty

Řekni mi, co tvoje nohy potřebují a já ti dám odpovídající recept – mohli bychom parafrázovat známé rčení. Skutečně na každý problém existuje vhodná lázeň. Než začnete, připravte si lavor nebo misku (nebo elektrické lázně) a ručník a pohodlně se usaďte, abyste si mohli už jenom užívat. 

Koupel se sodou

Soda je přípravek, který byste měli doma rozhodně mít. Pomáhá nejen při pečení nebo úklidu, ale i při pálení žáhy. Rozmíchaná v teplé lázni očišťuje tělo a ucpané póry.

Lázeň při nachlazení

Studené nohy a strach z nachlazení? Tahle lázeň umí doslova zázraky! Zahřeje celé tělo a první škrábání v krku, kýchání a začínající rýma hned zmizí. Důležité je začínat s vodou o teplotě 33 stupňů a postupně teplotu zvyšovat až na 40 stupňů.

Koupel k odstranění ztvrdlé kůže

Každý by si přál krásná chodidla. Ale protože je neustále a každý den zatěžujeme, tvoří se nám na patách a na palci velmi rychle zrohovatělá kůže. Ale s pravidelnou péči se jí dokážete zbavit. Úplně největší a nejúčinnější zázrak je arganový olej. Na velkou misku s vlažnou vodou ho stačí jedna čajová lžička. Aby se olej rozpustil, potřebujete emulgátor – na to se v domácích podmínkách nejlépe hodí trochu medu a mléka.

Relaxační koupel

Po dlouhém dni mnoho z nás touží po odpočinku. A wellness koupel je ta pravá – není skvělá jen na chodidla, ale působí blahodárně na všechny smysly. A ten zázrak jsou éterické oleje. Například levandule má vědecky dokázané uklidňující a uvolňující účinky. A citronová koupel působí proti stresu.

Zdroj: www.wellnesslife.com, www.howtodoit.com, www.firstaid.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat