Prostreno.cz

Do zdravého zimního jídelníčku patří prospěšný lilek

Lámete si hlavu s tím, co dnes uvařit k večeři? Dejte šanci lilku! Dá se s ním v kuchyni doslova kouzlit. A navíc vám posílí kosti, vylepší trávení a poskytne celou řadu vitaminů a minerálů.

Lilek vejcoplodý, jinak zvaný také baklažán, je na pultech obchodů k dispozici celoročně. A to je moc dobře! Jeho všestrannost z něj dělá dokonalý doplněk téměř jakéhokoli jídla, takže se hodí do polévek, salátů, k masu, rybám a třeba i na domácí pizzu. Možná vás překvapí, že toto lahodné ovoce je nejen plné chutí, ale i zdravotních benefitů. Na jaké výhody se můžete těšit, když ho zahrnete do jídelníčku?

Multivitaminový doplněk

Plod oválného tvaru má zajímavý nutriční profil. Obsahuje například vitaminy skupiny B, C i K. Rovněž je bohatým zdrojem draslíku, vápníku, hořčíku, zinku, manganu, fosforu, široké škály antioxidantů, bílkovin i kyseliny listové. Tím výčet živin ale ještě nekončí…

Bezproblémové trávení a zisk pro srdce

Díky podílu vlákniny pomáhá pochutina pocházející z jižní Evropy, konkrétně pak z Balkánu, zachovávat optimální funkce trávicí soustavy. Ovšem tato složka výživy zároveň reguluje škodlivý cholesterol, čímž zlepšuje kardiovaskulární zdraví.

Silnější kosti

Již mnoho výzkumů prokázalo, že konzumace lilku posiluje kosti, zvyšuje jejich hustotu a omezuje pravděpodobnost osteoporózy. Odborníci to přičítají přítomnosti cenných rostlinných sloučenin, které mají na kondici pohybového aparátu zásadní vliv.

Prevence anémie

Dlouhodobý nedostatek železa může být pro člověka nebezpečný, neboť vede k anémii. Ta se vyznačuje permanentní vyčerpaností a slabostí, což je vizitka nízkého počtu červených krvinek, které přenášejí kyslík do celého těla. Jako preventivní opatření funguje právě lilek, protože má železa doslova na rozdávání.

Lepší paměť i soustředění

Jmenované ovoce, které mnozí mylně považují za zeleninu, dle názoru vědců příznivě působí i na mozek. To se může projevit třeba vylepšenou pamětí i schopností soustředění. Je to proto, že platí za štědrého zprostředkovatele fytonutrientů.

Zdroj: www.eatthis.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat