Prostreno.cz

K zimě sprchování blahodárnou studenou vodou prostě patří

Teplá versus studená. Jaká voda dělá dobře vašemu tělu a psychice? Zapomeňte na venkovní teploty a roční období a preferujte tu studenou. Stanete se psychicky i fyzicky výkonnější!

Není nic lepšího, než se po dlouhém a náročném dni ponořit do vany plné horké vody, nebo si stoupnout do sprchového koutu pod padající kapky. Teplá až horká voda uvolňuje, uklidňuje a zbavuje stresu, to se jí upřít nedá. Jenže když jí na pár stupních uberete, získáte z běžné denní očisty mnohem víc výhod! S čím můžete počítat?

Pořádná dávka energie

Ranní vstávání je ošemetná věc. Zvlášť když večer ponocujete. Pokud vás na nohy nepostavila ani silná káva, dejte si před odchodem do práce studenou sprchu. Podle studie zveřejněné v časopise Journal of Applied Physiology takové chladné koupáníčko stimuluje uvolňování noradrenalinu ze sympatického nervového systému. Norepinefrin je neurotransmiter, který zvyšuje energii, aktivuje mozek, podporuje schopnost zaostřování a zlepšuje soustředění.

Mnohem lepší nálada

Kromě pořádné energetické vzpruhy a zvýšení bdělosti má uvedený neurotransmiter uvolněný při studené sprše pozitivní vliv i na náladu. Vědci tvrdí, že chladná voda vysílá ohromné ​​množství elektrických impulzů z periferních nervových zakončení do mozku a tím poskytuje antidepresivní účinky. Zkrátka a dobře, při úzkosti a splínech neváhejte a otočte vodovodním kohoutkem do modrých hodnot.

Urychlení rekonvalescence

Nějak jste to přehnali s procházkou či během? Pokud trpíte svalovou horečkou a máte namožené svaly, opět preferujte studenou sprchu. Ta snižuje zánět a bolest a v neposlední řadě zkracuje čas, který tělo potřebuje k zotavení po fyzické aktivitě. Vyzrajete na nepohodlí!

Posílená obranyschopnost organismu

Studie zveřejněná v časopise PLoS One poukázala na to, že lidé, kteří dávají přednost studenější vodě před tou teplejší, bývají oproti ostatním méně náchylní k nachlazení a virózám. Riziko nákazy tak snižují o celých 29 procent, neboť jejich imunita je silnější. No a to je v době celosvětové pandemie koronaviru dost zásadní informace.

Zdroj: www.wellnesslife.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat