Prostreno.cz

Při lehkých popáleninách se můžete spolehnout i na domácí prostředky

Chvilka nepozornosti vás „stála“ bolestivou popáleninu? Pokuste se zachovat klid, první pomoc máte nablízku! Představuje ji studený obklad, trocha cukru, jablečný ocet nebo med. Čemu dáte přednost?

Bez ohledu na to, jak je člověk opatrný, se může popálit raz dva. Ostatně komu už se takhle bližší kontakt s horkou žehličkou, žhavým pečicím plechem nebo krbovými kamny nevymstil? Co v takových situacích obvykle děláte vy? Pokud se s kritikou vlastní (ne)šikovnosti panicky sháníte po kostkách ledu, tím si příliš nepomůžete. Jeho nízká teplota totiž zapříčiní vazokonstrikci neboli stažení cév, což je spíše na obtíž. Mnohem vhodnější je podle odborníků studený obklad. A hned po něm mohou nastoupit tyto domácí prostředky!

Překvapivý léčitel cukr

O tom, že cukr se jako medicína urychlující hojení využíval už ve starověkém Egyptě, informuje nejeden historický pramen. Tuto možná neobvyklou metodu nijak nezatracuje ani moderní věda, jejíž výzkumy potvrzují, že ono sladidlo má schopnost „odčerpat“ z rány přebytečnou vodu, přičemž zlikviduje bakterie a podpoří růst nových tkání. Bolístce to tedy klidně pořádně oslaďte, čímž popoženete její regeneraci.

Jablečný ocet jako další možnost

Máte v kuchyňských zásobách jablečný ocet? Pak si můžete gratulovat vy i vaše popálenina, protože přesně tato tekutina zabrání puchýřům, zatímco celou oblast protizánětlivě vydezinfikuje a urychlí léčbu. Tak s ní zbytečně neotálejte…

I med podá pomocnou ruku 

Dostáváme se k dalšímu spasiteli, kterým je med. Obsažené antioxidanty i další hojivé složky zabojují proti infekcím, přičemž kůži celkově uklidní a zabrání vzniku jizev. Mimochodem, toto lepkavé pomazání taktéž přispěje k opravě poškozených buněk a utlumí bolest, čemuž se jistě bránit nebudete.

Nezapomínejte na čaj

I černý čaj vám v krizové situaci uleví, jen ho musíte samozřejmě nechat vychladnout. Naneste ho pomocí vatového tamponu na postiženou oblast a nechte působit jeho třísloviny, které započnou se svižnou obnovou pokožky.





Celkem 0 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Dušená kuřecí prsa

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat