Prostreno.cz

Dobrý pomocník mák

Nejen jako náplň do buchet, koláčů nebo jako posyp pečiva. Mák coby nenáročná plodina působí lépe než pilulky proti bolesti a zároveň je příznivcem hubnutí!

Mák setý (Papaver somniferum) je olejnina, kterou využívali již naši předci. Kupříkladu když malé děti nechtěly spát, podával se jim odvar z makovic, který sice zajišťoval brzký nástup spánku a jeho prodloužení, nicméně ti nejmenší po něm prý hloupli.

Ne nadarmo se říká, že mák se musí konzumovat s rozvahou. Je to totiž potravina i návyková droga, která však v rozumné míře působí jako účinné léčivo. Jen si dejte pozor, ať nekupujete zajíce v pytli. Ten technický je ve srovnání s českým modrým mákem spíš šedý nebo rezavý, nevoní a má pálivou chuť.

Ulevuje od bolesti a urychluje hojení

Mák, ten jediný a pravý, nemá stejné opiátové vlastnosti jako rostlina, ze které pochází, ale i tak ulevuje od bolesti, mírní kašel a krotí průjem. Za těmito schopnostmi stojí alkaloidy morfin, kodein a tebain. Mák můžete přijímat rozemletý, nebo v podobně makového oleje, jež obsahuje tuky omega-6 a omega-9, u nichž bylo zjištěno, že zlepšují celkové zdraví a snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění. Makový olej je zároveň plný kyseliny olejové. Právě ta hojí rány na pokožce.

Zajišťuje vlákninu

Maková semena jsou zdrojem vlákniny, která má v popisu práce pocit sytosti po delší dobu. Bonusem je i nízký obsah cholesterolu a sodíku. Jedná se tedy o vhodnou potravu zdravé výživy. Semínka také obsahují také hořčík. Ten se zase stará o zdraví kostí a srážení krve. Zmínit se musí i přítomnost vápníku (toho má dokonce až 12x více než kravské mléko) a manganu. Obě zmiňované položky pro kosti taktéž hrají významnou roli.

Mák se nachází v mnoha pekárenských výrobcích, jako jsou bagety nebo citronové makové muffiny, ale lze ho také přidat do salátů a zeleniny. Že si ho právě v téhle roli nedokážete představit? Ochutnejte a změníte názor.

Příprava osvěžujícího salátu je velmi snadná

Toužíte-li mezi cukrovím a vaječným koňakem zakousnout něco zdravého a svěžího, použijte 1 šálek nakrájených cherry rajčat, 1 šálek černých oliv, 1/2 šálku sýru feta, 1/3 šálku cizrny, 1 lžíci extra panenského olivového oleje, 1 lžíci máku a sůl podle chuti. Vše dobře promíchejte a nechte vychladit.

Zdroj: www.eatthis.com, www.verywellhealth.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat