Prostreno.cz

Kávou proti zánětu v těle

Káva patří k nejpopulárnějším nápojům světa. Podle statistik průměrný milovník černého zlata vypije více než tři šálky za den. Není to mnoho? A jak to vlastně oblíbená kávička má se záněty?

Několik studií naznačuje, že káva může být spojena se sníženou úmrtností, včetně nižšího rizika srdečních onemocnění, cukrovky typu 2 a rakoviny. Zní to, jako by její pozitiva převažovala nad negativy, ke kterým patří nespavost nebo nervozita. A přesně v tomhle duchu se nesou i její benefity ohledně protizánětlivého působení.

Zánět ano, ale jen ve zdravém těle

Představte si, že v létě sedíte někde venku, přitom vás kousne komár. Ihned zaznamenáte svědění v místě vpichu, všimnete si určitého otoku a taky zarudnutí. Jedná se o zánět, který je způsoben tím, že imunitní systém vyšle specializované krvinky, aby s napadením a hrozbou bojovaly. No a podobný proces se odehrává přímo ve vašem těle. Pokud zdravý organismus čelí skutečnému nebezpečí, je zánět pozitivní záležitostí. Tělo se vůči němu brání.

V případě, že je však obranyschopnost nefunkční vinou stresu, nezdravé stravy nebo nedostatečného spánku, zánět přispěje ke vzniku srdečních onemocnění a dalším potížím, kupříkladu artritidě. Dá se vůči tomu nějak bránit? Upřímně? Hodně dělá strava. Doporučuje se zelená listová zelenina, jako je špenát, dále pak mastné ryby (třeba losos), a ano, káva. Díky bohu.

Síla antioxidantů a polyfenolů

Černé zlato obsahuje polyfenoly, tedy typ antioxidantu bojující proti zánětu. Ty pomáhají chránit buňky před poškozením, eliminují škody způsobené volnými radikály, vážou na sebe LDL, tedy špatný cholesterol a podporují zdraví srdce, což odhalily závěry studie z roku 2019 zveřejněné v časopise Journal of Agricultural and Food Chemistry. Káva je tedy zdravá. Pokud se to s ní nepřehání.

Pít by se neměla v podvečerních hodinách, protože povzbuzuje, stejně jako jiné kofeinové nápoje. Za zdravou míru se považují dva až tři šálky černé kávy bez cukru a mléka denně, přičemž k nejzdravějším variantám patří ta filtrovaná, která má antioxidantů více než jiné druhy. Co se týče smetany a cukru, skutečně buďte obezřetní. Jakmile je káva takto dochucená, stává se naopak zánětlivou.





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat