Prostreno.cz

Dostatečný pitný režim snižuje riziko zánětu močových cest

Příjem tekutin teď přes zimu tak trochu flákáte? Pak vás musíme varovat. Kvůli časté žízni máte téměř 50 procentní šanci, že vaše močové cesty postihne vleklý a otravný zánět, kvůli kterému budete na toaletě trávit většinu dne!

Zánět močových cest je svízel, která je všechno, jen ne příjemná a vítaná. Jedná se o přímo ukázkovou infekci, jež je v 90 procentech případů zapříčiněná bakterií Escherichia coli. Bolest nebo tlak v podbřišku, časté nutkání k močení, pálení v intimní oblasti, zvýšená teplota – to jsou jen některé příznaky, na které si pacienti svému lékaři stěžují. Lze tomuto onemocnění nějak předejít? Ale to víte, že ano! A prevence je ke všemu docela jednoduchá!

Pitný režim jako alfa a omega

Člověk je jako květina. Aby byl zdravý a v kondici, musí se zodpovědně zalévat. Odpovídající příjem vody zajišťuje přepravu živin pro klouby i vnitřní orgány, reguluje teplotu a přispívá ke správnému průběhu chemických i metabolických reakcí. Také podporuje kognitivní funkce i výkonnost, přičemž předchází výkyvům krevního tlaku i bolestem hlavy. Tedy mimo jiné, neboť se ukázalo, že kdo pije dost, ten nebývá tolik náchylný k výše zmíněné močové patálii. Chcete objasnit souvislosti?

Neriskujte a nebuďte na suchu

Nedávná americká studie uskutečněná na University of Miami prokázala, že ženy, které navýší denní pitný režim ze dvou na tři litry, zpravidla mívají o 48 procent nižší riziko zánětů močových cest.

„I když lékaři dlouho předpokládali, že tomu tak je, nikdo zatím na toto téma neprovedl prospektivní studii. Náš odborný tým byl první, který prokázal, že čím více tekutin ženy konzumují, tím vyšší je i rychlost odplavování bakterií z močových cest, pochvy i konečníku. Jejich snížená koncentrace pak značně omezuje pravděpodobnost vyvolání infekce. Je pozoruhodné, že i pouhé tři sklenky vody navíc mohou tak zásadně přispět k prevenci,“ vysvětluje vědecký výzkumník Thomas M. Hooton, který na celý průzkum dohlížel. Co říkáte, nechtělo by to další „závlahu“? Čistě pro jistotu…





Celkem 0 komentářů

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat