Prostreno.cz

Kešu ořechy zlepší náladu i zdraví

Honí vás mlsná? Místo čokoládové sušenky nebo koblihy si raději dopřejte pořádnou hrst kešu ořechů. Podpoříte tak své srdce, kosti, plodnost, imunitu i krásu.

Ledvinovník západní je až 12 metrů vysoký tropický strom, na němž rostou jedlé nažky známé pod tržním názvem kešu ořechy. Ty se z místa svého původu, což je severovýchodní Brazílie, díky portugalským mořeplavcům dostaly nejprve k africkému a indickému pobřeží, poté do celého světa. Dnes mají kešu ořechy pověst superpotraviny, kterou by si čas od času měl dát každý. A to z těchto důvodů!

Brilantní funkce mozku

Zmíněné plody mají pověst bohatých zprostředkovatelů mědi. Tento minerál prokazatelně zlepšuje funkce mozku a mírní některé příznaky artritidy. Zároveň spolehlivě eliminuje infekce v krku, přičemž chrání před volnými radikály. Nezanedbatelný vliv má ovšem i na pevnost kostí, kůže a pojivých tkání, stejně jako na nervovou soustavu, imunitu a plodnost.

Fungující regulace cholesterolu

Pokud vám lékař oznámil, že máte zvýšenou hladinu „špatného“, tedy LDL cholesterolu, berte to jako další důvod, proč křupavou úrodu ledvinovníku západního zařadit do jídelníčku. Vlivem obsažených fytosterolů totiž úroveň cholesterolu pomáhá regulovat, zatímco předchází vzniku žlučových kamenů.

Prevence rakoviny

Výskyt rakoviny je rok od roku vyšší, což lékařům nedá spát. Může se proti této chorobě člověk nějak bránit? Prý ano, myslí si vědci z Britského institutu pro výzkum rakoviny. Ti totiž zastávají názor, že jmenované oříšky typického tvaru pravděpodobnost onkologických onemocnění podstatně omezují, zejména pak pokud jde o játra, tlusté střevo, slinivku, prostatu a ňadra.

Elixír mládí, o němž byste měli vědět

Pokud pečujete o svůj zevnějšek, dost možná investujete nemalé peníze do omlazovacích prostředků, jež slibují zázraky téměř na počkání. Jenže co když to jde i jinak, navíc za zlomek nákladů? Kešu ořechy jsou přímo napěchovány antioxidanty a vitaminem E. Tyto složky zpomalují biologický proces stárnutí, stimulují tvorbu kolagenu a regenerují kožní buňky. Jako nepřítel vrásek je tedy tato potravina vřele doporučována! Zkusíte její schopnosti na vlastní kůži? Náladu vám pak zlepší nejen pohled do zrcadla, ale i obsažený tryptofan, který má báječné terapeutické vlastnosti.





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat