Prostreno.cz

Večerní svačinky na podporu spánku

Rozladí vás a jen kvůli nim nemůže usnout. Některé potraviny spánku vůbec nenahrávají, zatímco jiné si zamilujete. Co si večer dát, pokud si potřebujete kvalitně odpočinout? Na cukr, kofein a alkohol zapomeňte, spíš vsaďte na hrst mandlí nebo banán!

Poslední jídlo dne by mělo být správně načasované. Za ideální dobu se považují dvě až tři hodiny před spaním. Večerní občerstvení musí být skromné, aby se organismus nemusel zabývat náročným trávením potravy a místo toho se soustředil na regenerační procesy. Otázkou však je, co vlastně jíst. Znáte ty nejlepší dobroty z kuchyně, které vás přenesou do říše snů?

Třešně

Osvěžující potravina plná hormonu melatoninu. To je třešeň. Melatonin, jehož hladina se s přibývajícím věkem snižuje, navozuje ospalost a přispívá ke zkrácení doby nutné pro usnutí. Pochopitelně, že v zimní sezoně jsou třešně k mání v kompotované podobě, ovšem osvědčuje se i pití třešňového džusu. Tak na zdraví!

Mandle

Mandle neboli zdravé tuky jsou zase plné hořčíku, který uvolňují svaly. Bývají lehce stravitelné, udržují hladinu cukru v krvi, zklidňují a připravují tělo na spánek. Jezte ty nepražené a nesolené. A někdy je vyměňte třeba za avokádo, má podobné účinky.

Cizrna

Cizrna se sacharidy stimuluje produkci serotoninu, hormonu štěstí a stabilizátoru nálady. Je však plná i hořčíku, o kterém se již v minulosti prokázalo, že podporuje regenerační a hluboký spánek. V neposlední řadě se o cizrně hovoří jako o domovině tryptofanu, aminokyseliny, jež je předchůdcem serotoninu.

Banán

Kombinace draslíku, hořčíku a tryptofanu zajišťuje rychlejší nástup spánku a jeho kvalitu. Všechny uvedené položky jsou k mání v tolik oblíbeném banánu. Jenom pozor na jeho kombinaci s mlékem. Podle ajurvédy takový chutný, lež zrádný mléčný koktejl brání procesu trávení, vytváří hlen, přispívá k poruchám dýchání a naopak spánku brání. Mezi konzumací banánu a mléka by tak mělo uběhnout aspoň 20 minut.

Vejce

Doporučují se hlavně ke snídani. Jenže vejce nejsou jen oblíbeným prvním jídlem dne, ale i tím posledním. Představují zdroj melatoninu a zároveň L-ornithinu, což je aminokyselina, která taktéž zlepšuje noční regeneraci a stará se o to, že se po pár hodinách v posteli probouzíte s úsměvem na tváři.





Celkem 0 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Čočková polévka

(1 hlasů)

Slaninové brambory

(5 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat