Prostreno.cz

Čím tmavší je vaječný žloutek, tím více obsahuje živin

Všimli jste si někdy toho, že některé vaječné žloutky jsou oproti jiným výrazně tmavší? Přesně tyhle byste si měli servírovat! Mají totiž větší množství vitaminů A i E, stejně jako omega-3 mastných kyselin.

Navzdory tomu, co se o vejcích v minulosti neustále říkalo, jsou dnes považována za zdravou potravinu s prospěšnými účinky. V souvislosti s jejich pravidelnou konzumací odborníci hovoří například o podpoře mozkových funkcí, lepší absorpci vápníku, ostřejším zraku, zesílené imunitě nebo prevenci jaterních onemocnění. Jsou ale všechna úplně stejně výživná, a tedy i prospěšná? Takhle jednoduché to určitě není. Všechno totiž závisí na žloutku, respektive jeho barvě!

Vzhled, který odhalí mnohé

Čím je žloutek tmavší, tím vyšší obsah cenných látek nabízí. To je názor vědců a vlastně i amerických prodejců z vyhlášeného farmářského trhu Broad Ripple. Ti všichni zdůrazňují, že je to způsobeno hlavně stravou, kterou mají slepice k dispozici. Ty ve volných výbězích si pochutnávají na žížalách, broucích a trávě, ovšem dostávají také pestrou směs obilovin, v níž nechybí pšenice, kukuřice a sója. A to se na kvalitě vajec samozřejmě projeví. Většina slepičích produktů, které se nacházejí v supermarketech, ovšem pochází z továrních farem, kde tato zvířata krmí podle zcela jiných a výživně omezených pravidel – proto jsou jejich žloutky světlé a mívají rozdílný nutriční profil. O co přesně jsou ochuzené?

Víte, co kupujete?

Na americkém serveru www.sfgate.com se objevil článek, který informuje, že vejce ze supermarketů, a tedy i zmíněných továrních farem, vykazují zásadně nižší podíl vitaminu A, jenž je důležitý pro oči a kosti. Dočteme se v něm také, že podobné je to s vitaminem E podporujícím krevní cirkulaci. Nebo množstvím omega-3 mastných kyselin, které zase usnadňují hubnutí a normalizují tlak. Oproti vajíčkům z volných chovů mají nejenže „bledší“ žloutek, ale dokonce více cholesterolu a nasycených tuků. Co z toho plyne? Možná teď budete chtít změnit dodavatele…

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6470839/  

 





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat