Prostreno.cz

Potraviny, které vám zajistí delší pocit sytosti

Uspokojit chuťové buňky i svůj žaludek něčím, co je nízkokalorické a ještě to člověku „rozmluví“  noční lovení v lednici? I to je možné, když se o slovo přihlásí čočka, brokolice nebo chia semínka!

Pojďme si hned ze začátku ujasnit, že zdravé stravování, zejména pak s cílem hubnutí, nemá s odpíráním a hladověním nic společného. Právě naopak! Je třeba vyhledávat potraviny, které udržují hladinu krevního cukru na stabilní úrovni, což předchází „vlčímu hladu“ i zbytečnému přejídání. Jaké přírodní dary toto kritérium splňují?

Čočka

Ať už si o čočce myslíte cokoli, tato luštěnina v sobě ukrývá famózní „nálož“ bílkovin. Vždyť ze stogramové porce načerpáte celých devět gramů! A k čemu vám to bude dobré? Proteiny slouží jako zdroj energie a mají klíčovou úlohu při budování svalové hmoty. Přisuzuje se jim také přímý vliv na regulaci krevního cukru, imunitu a produkci hormonů. Když se to všechno sečte dohromady, vychází z toho jediné – při rýsování tělesných proporcí jsou nepostradatelné. Už se poohlížíte po receptech s čočkou?

Brokolice 

Máte na brokolici špatné vzpomínky, protože vás ji v dětství maminka nutila dojídat do poslední růžičky? Věřte, že to s vámi myslela dobře. Jediný šálek této zeleniny poskytuje stoprocentní denní příjem vitaminu C, který zlepšuje obranyschopnost i kvalitu pokožky. Tenhle zelenáč z čeledi brukvovitých je i bohatým zdrojem draslíku a vitaminu A, ovšem nouzi nemá ani o vlákninu. Právě ona prodlužuje pocit sytosti, takže uspokojí vaše břicho i nervy. Mimochodem, vláknina také snižuje riziko rakoviny tlustého střeva a podporuje detoxikaci organismu.

Chia semínka 

Když odborníci nešetří superlativy, tématem jejich hovoru většinou bývají chia semínka. Svým věrným konzumentům zprostředkovávají jak bílkoviny, tak vlákninu –⁠ obojí ve vysokém podílu. Díky tomu snižují chuť k jídlu a ještě dobijí baterky. A to dvojnásobně! Tyto drobné plody totiž zvyšují sportovní výkonnost v podobném stylu, jako to dělají iontové nápoje. Tedy alespoň podle výživových terapeutů. Jejich složení také potlačuje záněty a tlumí bolesti, zatímco urychluje regeneraci.





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat