Prostreno.cz

Vynechávat oběd je hazardem se zdravím

Říká se, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne. Jenže to samé se tvrdí i o svačinách, obědech a večeřích. Každá nutričně vyvážená a správně načasovaná potravina tělu dodává potřebné palivo a je jedině vítaná. I proto tělu škodí, když takový oběd vynecháte! Co to udělá s vaším organismem?

Pořád se nestíháte najíst, nebo hlavní jídlo dne záměrně vynecháte po vzoru americké zpěvačky a herečky Jennifer Lopez (51), která se udržuje ve formě nejen díky čerstvým potravinám organického původu, ale i fyzickým aktivitám, děláte chybu. Přeskočení oběda je pro zdraví nepříznivé.

Mobilizace sil i živin

Klesne hladina krevního cukru a tělo nemá co spalovat. Dostavují se chutě na jídlo (i to sladké), klesá výkonnost a zvyšuje se riziko fyzického i psychického vyčerpání. Jednou se sice svět nezboří, ale pozor na pravidelnost. Jedna přestávka o minimální délce 30 minut platí pro klasickou osmihodinovou směnu. Obvykle se jedná právě o oběd.

Během této doby je nanejvýš vhodné v klidu se najíst, tedy dodat organismu palivo, zastavit se a odpočinout si – po všech stránkách. Pokud to neuděláte, skutečně hazardujete se svým zdravím, což odhalili norští vědci z Inland Norway University of Applied Sciences. Ti pro svůj výzkum použili údaje z tříletého průzkumu o životních podmínkách Norů.

Dobu odpočinku nezkracujte

Vědci učinili několik zjištění, která ukazují, že byť malé přestávky během pracovního dne udržují mysl i tělo v kondici. Občasná procházka po chodbě, do kuchyňky pro kávu či okolo budovy dobíjí psychické síly a působí léčivě. Zdá se, že i rozhovor s kolegy o jiných věcech než o práci má vliv na duševní a fyzickou pohodu. Proto si polední pauzu vyhraďte na dobré jídlo, a pokud vám nějaký ten čas zbyde, pokláboste si s kolegyní o přípravě večeře, nákupu nebo výprodeji ve vašem oblíbeném on-line obchodě a nehoňte se za výkony.

Ti, kteří polední pauzu vynechávají, z dlouhodobého hlediska nejen snižují svoji výkonnost a inklinují k obezitě, ale také mají až sedmkrát vyšší riziko kolapsu a vyčerpání. Rovněž se dvakrát častěji potýkají se spánkovými problémy. Tedy aspoň v porovnání s těmi, kteří normálně na oběd chodí.

Jak je to s prací z domova?

V případě, že zrovna pracujete na home office, ctěte stejné pravidlo. Zaklapněte počítač, dejte před sebe jídlo, vypněte mobil, soustřeďte se na každé sousto a v mezičase sledujte dění za oknem. Pohled do dáli a na přírodní prvky uklidňuje a podporuje kreativitu. Později, až se k práci vrátíte, zvládnete své úkoly rychleji a efektivněji, vůbec se nemusíte obávat „ztraceného času“. Vlastně polední pauzu berte jako fígl, díky kterému budete moci zkrátit svoji pracovní dobu.

Zdroj: www.verywellhealth.com, www.howtodoit.com





Celkem 1 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Uzená polévka

(1 hlasů)

Čočková polévka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat