Prostreno.cz

Potraviny a nápoje způsobující pálení žáhy

Že dobrého nepálí? Jak se to vezme. Když jde o žáhu, rozhodně to neplatí! Jenže co když si za kyselý reflux můžete sami? Třeba tím, že jíte až moc česneku, rajčat a čokolády? Problém ale může být i v kávě nebo alkoholu.

Pocit podivné horkosti na hrudi, pachuť v ústech, zhoršené polykání i ta otravná nevolnost. Tohle všechno jsou neklamné známky kyselého refluxu neboli pálení žáhy. Ano, říká se, že viníkem je hlavně stres, užívání některých léků a kouření, ovšem tím seznam pachatelů nekončí. Tuhle potíž totiž způsobují i určité potraviny a nápoje! Které jsou v její souvislosti zmiňovány nejčastěji?

Čokoláda? Dezert s následky

Všimli jste si, že když si dáte čokoládu, nebývá vám pak nejlépe? Tahle sladkost nahrává pálení žáhy hned třikrát. Může za to samozřejmě její složení, v němž není nouze o kofein, tuk i kakao. Podle odborníků mají jmenované přísady negativní vliv na pohyby jícnového svěrače, což má za následek „cestování“ žaludečních kyselin.

Temná stránka rajčete 

I jinak zdravé rajče se dokáže vymstít, bohužel. Jeho problémem je, že kromě mnoha prospěšných vitaminů a minerálů obsahuje také kyselinu citronovou, jablečnou a askorbovou. Všechny pak působí dráždivě, přičemž zvyšují produkci žaludečních šťáv. Teď vám možná došlo, že byste z jídelníčku měli vyřadit i kečup a rajčatovou omáčku. Tedy alespoň pokud refluxu nechcete chodit naproti.

Proklínat můžete česnek s cibulí

Trable s žáhou nastávají i po konzumaci cibule a česneku, obzvláště jsou-li tyto potraviny v syrové formě. Pokud se jich odmítáte vzdát, vždy je tepelně upravte a nepřehánějte to s jejich množstvím. Jícen vám za to poděkuje!

Alkohol a káva jsou tabu

V nechvalně známém kyselém refluxu často mívá pomyslné prsty i alkohol. Sdělují to závěry americké studie, o nichž informuje magazín World Journal of Gastroenterology. Z jejích poznatků také vyplývá, že podobný účinek slibuje i vaše oblíbená káva, stejně jako energetické nápoje a sycené limonády. Možná je nejvyšší čas „přesedlat“ na bylinkové čaje…





Celkem 1 komentářů

Tip na oběd

Více tipů

Pizza šneci

(1 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat