Prostreno.cz

Sušené brusinky rozhodně nejsou pro každého

V regálech obchodů je najdete hned vedle oříšků a jiného sušeného ovoce. Brusinky patří mezi oblíbené plody, které při dobrém filmu z misky mizí rychlostí blesku. Kdo by je však neměl jíst?

V regálech obchodů je najdete hned vedle oříšků a jiného sušeného ovoce. Brusinky patří mezi oblíbené plody, které při dobrém filmu z misky mizí rychlostí blesku. Kdo by je však neměl jíst?  

200 gramů stojí okolo 35 korun. Sušené brusinky, které se vyrábějí dehydratací těch čerstvých, bývají oblíbeným občerstvením i lékem. Jsou bohaté na různé vitaminy a minerály, zejména vlákninu a další živiny. Těší se oblibě zvlášť v salátech, cereáliích a ovesných vločkách, nebo se jedí jen tak samotné. Tohle všechno zní dobře, ale co jejich stinné stránky?

Alarm pro všechny hubnoucí

Ve srovnání s čerstvými brusinkami bývá sušená verze bohatší na cukr a kalorie. Pokud tedy hubnete, dejte si pozor na denní množství této dobroty a nepřekračujte bezpečnou porci jedné dlaně.

Průjem

Obecně platí, že pokud se sušené brusinky konzumují s mírou, jsou přínosem pro zdraví. Jelikož však obsahují slušnou porci vlákniny, můžete se v souvislosti s jejich vyšším příjmem setkat s podrážděným žaludkem a průjmem. To platí zejména pro mladší děti.

Pozor při potížích s ledvinami

Selhání ledvin nejčastěji způsobuje neléčený diabetes mellitus 2. typu a dlouhodobě zvýšená hladina cukru v krvi. Potýkáte-li se s něčím takovým, respektive máte-li potíže s ledvinami a ledvinovými kameny, spotřebu brusinek sledujte o něco pečlivěji. Ukrývají v sobě něco, co vám nemusí udělat dobře.

Vysoké hladiny oxalátu, tedy chemické látky, která se při trávení váže na vápník, je rizikovým faktorem, jež v některých případech aktuální zdravotní stav ještě zhorší. Z tohoto pohledu to vypadá, že brusinky jsou zlem, ale nenechte se mýlit. Pořád mají co nabídnout, a není toho zrovna málo.

Ceněné antioxidanty

Sušené brusinky obsahují rostlinné živiny zvané polyfenoly, které pozitivně působí na zdraví srdce, střev a močových cest. Studie z roku 2013, jež zveřejnil odborný časopis Nutrition Journal, poukázala na to, že ženy, které opakovaně trpí na infekce močových cest, si pro řešení mohou dojít do supermarketu. Jedna porce tohoto sušeného ovoce denně - konzumovaná po dobu dvou týdnů  na močový systém působí vyloženě blahodárně. Přítomná vláknina zase příznivě ovlivňuje střevní mikrobiom a podporuje hubnutí. Takže, kdo by odolal?





Celkem 14 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat