Prostreno.cz

Brusinky jsou červeným zlatem

Brusinky si nemusíte dávat jen ke svíčkové. Jsou totiž jednou ze superpotravin a to díky jejich zázračnému účinku na zdraví. Zjistěte o nich to nejdůležitější.

Brusinky patří do podobné skupiny jako borůvky. Plody jsou asi dva centimetry velké a existuje jich asi 130 různých druhů. Ne všechny ale můžete pěstovat na zahrádce.

Nabité zdravím

K těm nejdůležitějším složkám, které v brusinkách najdete je vitamin C, vitaminy řady B (B1, B2, B3) a betakaroten. Ale má i mnoho minerálních látek jako například – draslík, hořčík a fosfát. Až z 30 procent se skládá z různých kyselin (kyselina chinová, jablečná, citronová nebo hipurová). A nemalou měrou v ní najdete také flavonoidy.

Celý tento koktejl působí na zdraví člověka jako adrenalinová injekce. Nabije vás energií a zdravím, posílí váš imunitní systém, pomáhá při zánětech močového ústrojí, ochrání vás před onemocněním srdce a krevního oběhu a brání také růstu rakovinových buněk.

Brusinky v kuchyni

A jak už bylo řečeno, nemusíte je používat jen minimálně pouze jako ozdobu na svíčkovou. Jejich použití a využití v kuchyni je velmi rozmanité. Jednak si samozřejmě můžete užívat jejich čerstvou, velmi kyselou, chuť, ale i jako sušené plody je v kuchyni upotřebíte. Navíc sušené už nejsou kyselé, takže tím se jejich využité značně rozšiřuje. S nadměrnou konzumací buďte ale opatrní, protože by mohla vést k žaludečním potížím, jako třeba průjem. Proto se každodenní konzumace ani nedoporučuje.





Celkem 3 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat