Prostreno.cz

Potraviny s velkým obsahem hořčíku přinesou lepší spánek

Strach z budoucnosti, vnitřní neklid a starosti s láskou – především v době pandemie se mnoho lidí strachuje a často proto nemohou spát. Jak to vyřešit? Jíst potraviny pro lepší spánek.

Kromě sociální izolace nám pandemie a lockdown přinesl i hodně stresu a strachu o budoucnost nebo rodinu. A často přemýšlíme tolik, že kvůli tomu ani nemůžeme v noci pořádně spát. Pomocnou ruku nabízejí potraviny, po kterých se vám bude spát lépe. A jaké to jsou? Ty, které obsahují velké množství hořčíku. Protože zbavují tělo stresových hormonů, uvolňují ho a tím se postarají o lepší spánek.

Špenát

Je jedno, jestli si ho tepelně upravíte, nebo přidáte třeba do smoothie, špenát má v kuchyni zkrátka široké využití. Navíc 100 gramů špenátu obsahuje skoro 60 miligramů hořčíku.

Hořká čokoláda

Máte občas neovladatelnou chuť na čokoládu? Důvodem by mohl být nedostatek hořčíku. Protože v čokoládě, jejíž podíl kakaa je alespoň 70 procent, je něco okolo 230 miligramů hořčíku na 100 gramů čokolády. A že je čokoláda nezdravá? To ale není úplně pravda. S vysokým podílem kakaa a nízkým obsahem cukru je v rozumné míře dokonce perfektní pro zdravou stravu. A zdravé rostlinné tuky navíc stabilizují hladinu cukru v krvi.

Pohanka

Pohanka patří přesně k těm potravinám, které jsou ještě stále hodně podceňované. Například V Japonsku se z ní vyrábějí velmi oblíbené těstoviny soba. Pohankovou mouku ale můžete použít i na palačinky, koláče a další sladké pokrmy. Kromě toho obsahuje pohanka také důležité minerální látky jako draslík, vápník a fosfor. A necelých 100 gramů pohanky pokryje poloviční denní potřebu hořčíku.

Dýňová semínka

Ta jsou svým vysokým obsahem hořčíku známá. Asi 30 gramů, například ve formě posypu na salátu nebo avokádového chleba, obsahuje asi 70 miligramů hořčíku.

Losos

Čerstvý losos není jenom výtečným zdrojem zdravým bílkovin a omega-3-mastných kyselin, ale také hořčíku. Jedna 150 gramová porce obsahuje skoro 45 miligramů této minerální látky.

Zdroj: www.sleepfoundation.com, www.healthline.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat