Prostreno.cz

Domácí prostředky pro úlevu při ekzému

Cibule, kokosový olej nebo rozmarýn. Že se tyto potraviny mohou použít jen při přípravě večeře? Ale kuš! Vždyť jde o spolehlivé léčitele podrážděné kůže!

Šťastlivci, kteří nemají s ekzémem zkušenosti, ho vnímají jen jako snesitelnou vyrážku, která občas zasvědí. Jak daleko jsou od pravdy, to moc dobře vědí pacienti se svědivým kožním zánětem, jemuž se odborně říká atopická dermatitida. Zčervenání, loupání, otok, mokvání i strupy – to jsou jen některé příznaky, jež tuto svízel provázejí. Ačkoli je dostupných farmaceutických medikamentů k dispozici požehnaně, stále více lidí dává přednost přírodním prostředkům. Na jaké ulevující spasitele lze narazit ve vlastní kuchyni?

Kokosový olej 

Kokosový olej je vítaným kulinářským partnerem nejedné hospodyňky. Proč mu ale nerozšířit pole působení? Exotický tuk je pověstný nejen svými úžasnými hydratačními schopnostmi, ale i tím, že urychluje regeneraci a tlumí záněty. S láskyplnou pečlivostí uklidňuje podrážděnou pleť, přičemž ji hloubkově vyživuje a chrání před nepříznivými vnějším vlivy. Mažte si jím postižená místa, jde o spolehlivou první pomoc.

Rozmarýnový odvar

Lidoví léčitelé přísahají, že rozmarýn zlepšuje paměť, zbavuje tělo toxinů a podporuje tělesnou i duševní rovnováhu. Také urychluje růst vlasů a zastavuje tvorbu lupů, což z něj dělá báječnou součást kosmetické péče. Pokud jde o vnější využití rozmarýnového odvaru, jeho antioxidační působení pomáhá i v případě ekzémů a tvrdohlavých kvasinek. Sluší se zmínit, že zároveň zpomaluje stárnutí buněk, proto mu nelze upřít ani omlazující schopnosti.

Cibule 

Cibule není jen přísadou v kuchyni. Věřili byste tomu, že v některých zemích se z jejích slupek stále předpovídá počasí? Zelenina s typickou štiplavou vůní navíc funguje jako mírné sedativum, které souběžně napomáhá hojení poškozené kůže. S velkou zodpovědností také likviduje akné, bradavice a kuří oka! Povařte přibližně 50 gramů nakrájené cibule v litru vody, pro silnější ozdravný efekt můžete přidat i dubovou kůru a trochu heřmánku. Po zhruba deseti minutách tekutinu sceďte a přilijte do koupele, v níž byste měli setrvat 15 až 20 minut.





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat