Prostreno.cz

Neustálý boj brokolice s květákem

Bílá versus zelená. Nedá se říct, která barva je hezčí a působivější. Skvělé jsou obě. Platí to i u porovnání květáku a brokolice? A dá se vůbec určit, jestli je jeden zdravější než ten druhý? Počty jsou to komplikované!

Brokolice a květák patří mezi běžnou, dostupnou a oblíbenou brukvovitou zeleninu, která v poslední době prodělala změnu v ceně. 90 korun za karfiol? To tu ještě nebylo! Chutný mozeček se tak aktuálně dost prodraží. Možná, že právě proto dáte přednost levnější brokolici. Lidé jedno s druhým často navzájem srovnávají a hledají rozdíly, a to nejen v ceně nebo ve vzhledu. Co se týče obecného nutričního profilu, tak se žádná velká divočina nekoná, i když tu jsou jisté odchylky.

Při dietě i jen tak na chuť

Brokolice a květák mají nízký obsah kalorií a jsou plné různých důležitých vitaminů a minerálů. Oba v sobě ukrývají vysoký obsah vlákniny, což je důležitá živina, která má příznivé účinky na zažívání, udržuje tlusté střevo v kvalitním stavu, snižuje hladinu krevního cukru a cholesterolu a v neposlední řadě pomáhá při redukci tělesné hmotnosti. Působivý je i obsah vitaminu C a přítomnosti několika dalších živin, jako třeba mědi, manganu, draslíku či folátu. A tady už to začíná být zajímavější.

Zázračná síla písmenka C

Co se týče zrovna céčka, které se podílí na tvorbě kostí, imunitní funkci, snížení oxidačního stresu a hojení ran, tak brokolice ho má víc než květák. Jenže květák zase nabízí víc vitaminu B6, který je důležitý pro normální funkci nervového systému. Také se podílí na tvorbě červených krvinek a protilátek.

Květák má také vyšší množství kyseliny pantotenové, jež přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, normální mentální činnosti, syntéze a metabolismu některých hormonů a vitaminu D. Záleží tedy, co očekáváte. Určitě brokolice není horší než květák, nebo obráceně.

Pro ty, kteří se nemohou rozhodnout

V obojím se nachází koncentrované množství antioxidantů, které neutralizují volné radikály. Brukvovitou zeleninu, respektive její pravidelnou konzumaci, vědci spojují s nižším rizikem srdečních onemocnění. A je jedno, jestli vám víc chutná „zelená“ nebo „bílá“. Brokolice a květák dělají parádu v mnoha různých receptech. Dají se dusit, restovat či třeba grilovat. A mohou se mezi sebou kombinovat. Mezi populární recepty tak patří třeba zapečený květák a brokolice v sýrovém bešamelu. A příloha? Hodí těstoviny, brambory i rýže.





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat