Prostreno.cz

Cibule snižuje riziko rakoviny až o polovinu

Ve výskytu onkologických onemocnění zaujímá Česká republika přední příčky. I kvůli této skutečnosti bychom měli jíst více cibule, jejíž obsažený kvercetin snižuje riziko rakoviny až o 50 procent.

Cibule, která stojí doslova pár korun, je pro mnohé tím nejobyčejnějším, co se v kuchyni může nacházet. V dávné minulosti ovšem měla vysokou cenu a hluboký význam. Kupříkladu ve starověkém Řecku sloužila jako protijed na hadí uštknutí. V Římě byla symbolem mravní dokonalosti a bezúhonnosti, V Egyptě zase nepostradatelným mumifikačním prostředkem.

Hodnotné přírodní léčivo 

Že má tato zelenina i nezpochybnitelné léčivé vlastnosti, o tom se ví od nepaměti. Velkou zásluhu na tom má obsažený alicin, což je organická sloučenina síry odpovědná za její štiplavou chuť i vůni. Lékaři upozorňují na to, že působí antibakteriálně, přičemž poskytuje ochranu před záněty, choroboplodnými zárodky a trombózou. Alicin zároveň tlumí příznaky alergie i astmatu a zastavuje infekce. Nejen kvůli němu se ale vyplatí jíst cibuli častěji…

Nečekaná síla v prevenci rakoviny 

Ve zmíněném ochucovadle se v hojném množství nachází i kvercetin. Ten je jedním z nejsilnějších a nejrozšířenějších biologicky aktivních antioxidantů, jehož zázračným schopnostem vědci zasvětili hned několik studií. Všechny se pak shodují v tom, že čím pravidelněji ho člověk konzumuje, tím menší má pravděpodobnost, že ho postihne rakovina.

Příkladem za všechny je pak americký výzkum publikovaný v magazínu Healthy Food. Jeho poznatky sdělují, že kvercetin snižuje riziko onkologických onemocnění až o 50 procent, zatímco reguluje škodlivý cholesterol, čímž zlepšuje funkce kardiovaskulárního systému. Příznivý vliv má však i na metabolismus, takže se může uplatnit také při plánované redukci váhy.

Výživa pro mozek

„Obyčejná“ cibule má i další překvapivé účinky. Díky podílu mědi totiž stimuluje činnost mozku. Vzpruhu imunity zase zajistí vitamin C, který souběžně podpoří zdraví cév, kostí i pokožky. Nabízí ale i odolnost vůči stresu, což samozřejmě vůbec není od věci.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4366009/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat