Prostreno.cz

Domácí citronový extrakt je léčivou kuchyňskou přísadou

Citronový extrakt může vylepšit nejen připravované pokrmy, ale i zdraví. Vždyť omezuje riziko rakoviny, posiluje imunitu, snižuje symptomy otravných alergií a detoxikuje játra!

Citronový extrakt. Říkáte si, k čemu byste něco takového potřebovali? Výhod a pozitiv této suroviny je hned několik. A potvrdí vám to nejen příznivci kulinářství, ale i odborníci a lidoví léčitelé!

Dobrého pomálu? Přesně tak!

Začněme třeba využitelností. Také se vám stává, že se dáte do vaření a najednou zjistíte, že recept volá po přísadě v podobě citronové kůry, kterou po ruce nemáte? Tak jistě, není to ingredience, již má doma každý, a navíc v potřebném množství. Citronový extrakt je však skvělá náhrada, kterou používají i ti nejlepší kuchaři. Ti ho přidávají do omáček, krémů, salátů, dresinků, k masu, do sladkého pečiva i zmrzliny. Moc dobře také vědí, že stačí jen tři až čtyři kapky, které pokrmu dodají stejný citronový nádech jako vrchovatá čajová lžička zmíněné kůry. Je tedy jasné, že i malá lahvička této tekutiny vám vydrží opravdu dlouho. Naprosto samostatnou kapitolou jsou pak její účinky pro zdraví!

Lék na tlak, který i posílí imunitu

Není žádným tajemstvím, že citron je pro lidský organismus velice prospěšný. Stále častěji se však mluví o tom, že jeho slupka má oproti kyselé dužině mnohem zajímavější nutriční profil i desetkrát vyšší obsah cenných živin. Třeba poznatky nedávné americké studie sdělují, že nabízí spoustu antiseptických a protizánětlivých látek. Její složení prý také posiluje imunitu a detoxikuje játra, přičemž snižuje příznaky alergie, astmatu i depresí. Zároveň působí jako prevence rakoviny a normalizuje krevní tlak. Právě z ní se extrakt vytváří, což z něj vlastně dělá všestrannou medicínu. A domácí výroba není vůbec složitá!

Minimum úsilí, maximum výhod

Co budete potřebovat? Bohatě postačí dva chemicky neošetřené citrony. Jejich kůru důkladně omyjte vodou a škrabkou opatrně sloupněte tak, aby na ní zůstalo co nejméně vnitřní hořké bílé části. Poté ji vložte do skleněné lahve a zalijte přibližně 100 ml vodky. Následně extrakt nechte stát v tmavé místnosti nějakých šest týdnů a občas s ním „zatřepejte“. Pak už ho jen sceďte a užijte si všechny výhody, které z něj plynou.





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat