Prostreno.cz

Proměňte jablečné slupky ve sladké pečené chipsy

Jablečné slupky rozhodně nepatří do odpadu! Co s nimi lze dělat a proč by je měli uctívat nejen alergici?

Jablka by se loupat neměla. Ve slupce se nachází slušné množství živin, jako třeba vitaminu C, vlákniny, železa, hořčíku, fosforu, draslíku, vápníku, karotenu a nenasycených mastných kyselin. Někdy ale na její odstranění přece jen dojde. Máte ji vyhodit? Opovažte se! Vždyť se dá využít na několik způsobů!

Pečené chipsy

Skořicovou směs zná každý. V hlubší misce smíchejte 2 lžíce hnědého cukru, 1 lžíci rozpuštěného másla, lžičku mouky a půl lžičky skořice. Vhoďte jablečné slupky a mísou pořádně zatřeste tak, aby se dobře obalily. Troubu předehřejte na 200 °C. Slupky položte na plech vyložený pečícím papírem a pečte zhruba 8 minut.

Tento recept se hodí pro sychravé dny, neboť skořice prohřívá organismus a spojuje se s podzimem. Její místo však může zaujmout i jiný druh koření, popřípadě svěží bylinka, jež se hodí pro dané roční období. Nastupující léto připomene třeba čerstvě nasekaná máta. Slupky se však dají i usušit – bez dochucovadel a ponechat na pozdější mlsání.

První pomoc při přesolení

Máte-li slupky jen z jednoho, dvou jablek, máte vynikající tlumič slané chuti. Slupky v hrnci povařte společně se slaným gulášem nebo polévkou (stačí 5 minut) a poté je vyjměte.

Čaj

Jablečné slupky, ponořené do vroucí vody, spolu se skořicí a medem, jsou základem pro vynikající čaj s relaxačními a zklidňujícími účinky. Popíjejte ho hodinu před spaním.

Přísada do smoothie

Je všeobecně známo, že smoothie je mixovaný nápoj, jehož hlavní složku tvoří syrové ovoce a zelenina. Slupky z jablek takový nápoj obohacují o velkou porci vlákniny spolu s extra sladkostí.

Ozdobný prvek

Jablečné slupky nakrájené na tenké proužky je možné využít pro ozdobu salátů i dezertů, třeba palačinek, vdolků či muffinů. Stačí je jen hezky naaranžovat.

Jablečný ocet

Jablkové odřezky (tedy slupky i jádřince) nakrájejte a dejte do větší, sterilizované sklenice. Převařte litr vody, rozpusťte v něm cukr a základ zalijte. Hrdlo přetáhněte čistým plátýnkem, ocet potřebuje dýchat a kvasit – při pokojové teplotě. Jednou denně promíchejte. Přibližně za 10 dní jablečný ocet začíná tmavnout. Sceďte ho, ale ještě mu dejte zhruba 3 týdny na dokvašení. Poté ho zazátkujte a uložte do chladu. Jablečný ocet detoxikuje organismus, posiluje imunitu, srdce a cévy, taky pomáhá při hubnutí a krotí projevy alergií, což se během jara a léta nesmírně hodí.





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat