Prostreno.cz

Proti klíšťatům se silným česnekem v zádech

Už je to zase tady! Klíšťata útočí ze všech stran a stejně jako každý rok nemají slitování. Co na ně zabírá a na kolik stupňů prát své oblečení?

Ten, kdo chodí na procházky do lesů a parků, již má tu „čest“ potkat se s klíštětem obecným, které je nejaktivnější v období, kdy je vlhko a teplo. Tenhle parazit s děsivou pověstí je schopen odolávat a přežívat v chladných i suchých obdobích roku a stojí za lymskou boreliózou, klíšťovou encefalitidou, anaplazmózou a dalšími nemocemi přenášenými klíšťaty. Není tedy radno pouštět si k tělu. Ale jak toho docílit? Chemii vynechte a vyzkoušejte tyhle přirozené a účinné způsoby odpuzování!

Česnek

Líbání s česnekovým dechem skutečně není příjemné. Česnek je vlastně takový nepřítel lásky, ale i klíšťat. Jezte ho pravidelně, protože tělo díky němu vylučuje vůni, kterou tihle malí upíři nenávidí, stejně jako komáři. Dělá-li vám problém jeho štiplavé aroma, obstarejte si česnekové tobolky. A pozor, česnek nepodávejte zvířatům. Může u nich způsobit oxidační poškození červených krvinek.

Vlaštovičníkový olej

Vlaštovičníkový olej je netoxický přírodní repelent proti klíšťatům a hmyzu. Je bezpečný pro použití jak pro lidi, tak i pro zvířata. Před odchodem do přírody naneste pár kapek oleje na ruce, nohy a krk a rozetřeme. Zvířatům vetřete do kožichu. Osvědčuje se však i olej cedrový, který lze nastříkat přímo na oblečení.

Domácí repelent z rozmarýnu     

Do jednoho litru svařené vody přidejte 3 větvičky rozmarýnu, nechte vylouhovat a vychladnout. Větvičky vyndejte, přidejte lžíci bílého octa, promíchejte a nalijte do lahvičky s rozprašovačem. Co venkovní výšlap, to jedna aplikace na pokožku i oděv. Do směsi můžete přidat i pár kapek esenciálního oleje citronella, tea tree či máty peprné.

Eukalyptový bodyguard

I eukalyptový olej je známý jako účinný odpuzovač klíšťat. Stačí zkombinovat šálek vody (lze ho nahradit jablečným octem) s 20 kapkami éterického oleje. Před použitím protřepejte a nastříkejte na pokožku, kalhoty a boty.

Co udělat po návratu domů?

Do přírody noste světlé, ideálně bílé, oblečení. Zvýšíte tak šanci, že tmavé klíště včas odhalíte. Po příchodu domů proveďte kontrolu celého těla u sebe, členů rodiny a domácích mazlíčků. Skočte do sprchy a umyjte si vlasy. Oblečení vyperte na 60 stupňů a pro jistotu ho na 15 minut dejte i do sušičky. Vysoké teploty nepřežije.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6138159/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat