Prostreno.cz

Co se děje s vašim tělem při velmi nízkém příjmu potravy

Stejně tak jako jíst moc a přejídat se, není v pořádku ani stav, kdy jíme moc málo.

Mám tu pro vás pár příkladů, které se začnou dít s tělem, když budete mít nedostatek živin.

Nízký estrogen (u mužů nízký testosteron)

Procento tělesného tuku a aktuální příjem energie ovlivňuje hladinu leptinu a dalších hormonů v krvi, které působí jako signál pro náš mozek. Změněné koncentrace těchto hormonů značící příliš nízký příjem energie tak vede k tomu, že mozek v oblasti hypotalamu omezuje tvorbu hormonů (GnRH, LH), které dávají signál k tvorbě našich pohlavních hormonů, a jejich hladina tedy klesá.

Nepravidelná menstruace

Dostatečné množství ženského pohlavního hormonu estrogenu je podmínkou pravidelné menstruace. Při nízkém příjmu energie je jeho produkce snížená nebo úplně vymizí. Z toho důvodu se poté u žen a dívek může projevovat nepravidelná menstruace, nebo v horším případě dokonce její úplné vymizení.

Abychom se těmto nepříjemnostem s pohlavními hormony vyvarovali, je důležité, aby vaše energetická dostupnost neklesla pod 30 kcal/kg beztukové tělesné hmotnosti za den. Je paradoxem, že tento problém se může týkat nejen štíhlých sportujících žen, ale také žen s nadváhou a obezitou, které drasticky sníží svůj energetický příjem při příliš tvrdé redukční dietě.

Snížená chuť na sex a snížení libida

Pohlavní hormony z velké části ovlivňují naše libido, které ale může ovlivňovat i stres, který snižuje jejich množství v krvi. Nízké hladiny pohlavních hormonů způsobené příliš nízkým příjmem energie tak logicky povedou k tomu, že naše libido bude velmi nízko. Platí tak u žen i u mužů.

Zvýšené riziko zlomenin

Pohlavní hormony podporují ukládání vápníku a dalších minerálů do kostních buněk, čímž se zvyšuje celková kostní hustota. Jejich snížené koncentrace naopak vedou k postupné ztrátě kostního minerálu, a tím i k vyššímu riziku zlomenin (říká se jim únavové zlomeniny).

 Zhoršení silové i vytrvalostní sportovní výkonnosti

Snížený příjem energie jednoduše znamená, že vaše tělo nebude mít dostatek paliva, aby bylo schopné podávat optimální sportovní výkon. Projeví se to na vašich vytrvalostních výkonech, při kterých se budete cítit mnohem dříve unavení a pokulhávat bude i vaše rychlost. Podobně tomu bude i při cvičení s činkami, kde dojde ke snížení síly i počtu opakování, které budete s danou zátěží schopni vykonat...

Nedostatečný příjem energie se na vašem těle může projevovat různými způsoby, které se budou vyskytovat často současně, pokud si myslíte, že je to váš problém, zkuste si zadat vše, co sníte do kalorických tabulek a vypočítat si svůj denní kcal příjem a následně ve svém jídelníčku přidat!

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK278931/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat