Prostreno.cz

Prevence proti nepříjemnému nadýmání

​Ráno stojíte před zrcadlem a koukáte ne své ploché břicho a odpoledne si připadáte jako balon chvilku před porodem? Plyn ve střevech zdravého člověka pochází buď z vnějšího prostředí, nebo ho tvoří mikroorganismy trávicího traktu. V obou případech se s tím ale dá něco dělat a nafouklému břichu můžete dát navždy sbohem!

Jak se zbavit nadýmání

Jezte pomalu

Společně s jídlem, když polykáme se do našeho těla také dostává určité množství vzduchu. Pokud jíme rychle a rychle polykáme (I proto je špatné jíst ve spěchu) tak se nám do těla dostane podstatně více vzduchu, než když jíme pomalu. A nadměrný vzduch tedy může způsobovat nadýmání. Nezapomeňte proto jídlo, předtím než ho spolknete, pořádně rozžvýkat.

Jezte pravidelně, častěji a menší porce

Plyn ve střevě v nadměrném množství způsobuje potíže. Plyn je tvořený bakteriemi rozkládajícími potravu. Čím více potravy nárazově sníme, tím je větší riziko tvorby nadměrného množství plynu. Ani z tohoto pohledu se proto rozhodně nevyplatí se přejídat. Jezte pravidelně a dopřávejte si porce, u kterých víte, že vás potom nafouklé břicho netrápí.

Hýbejte se

Pohyb napomáhá lepšímu přechodu tráveniny trávicím traktem, podporuje pohyby střeva a pomáhá také se zpracováním plynu ve střevech, proto když sportujete lépe se vám tráví (Ale dejte si pozor, ať nesportujete s plným břichem.) A pokud vás už nafouklé břicho začalo trápit, tak se běžte zkusit projít.

Perlivé nápoje jsou špatná volba

Bublinky v sycených nápojích jsou tvořeny oxidem uhličitým (plyn). Nadmuté břicho má příčinu v nadměrném množství plynů. Pokud tedy do sebe nalijete půl litru sycené limonády, budete mít pravděpodobně pocit nafouknutého břicha. Ovšem u někoho ten pocit za chvíli zmizí a nevadí mu ani další nálož. Tomu, kdo je náchylný na nadýmání, doporučuji perlivé nápoje omezit, nebo úplně vyřadit.

Probiotika – skvělý pomocník

Příjem probiotických bakterií, které nalezneme třeba v kysaných mléčných výrobcích, v zelí, také je skvělé pít kombuchu (doporučuji se jí doma nechat vykvasit) atd…
Probiotika pomáhají regulovat fermentační procesy ve střevě, čím zmírňují nadýmání.

Nadýmání opravdu není něco, co musíme tolerovat, pokud si vezmete těchto pár rad k srdci a zkusíte i vyřadit potraviny, které nadýmání způsobují, určitě se budete cítit lépe!





Celkem 1 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Dušená kuřecí prsa

(3 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat