Prostreno.cz

Hlad po cvičení je velmi zrádný

Při workoutu ze sebe vypustíte duši a po něm se vrhnete na ledničku. Co z ní vyndáte? Obvykle je to jedna velká katastrofa! Touha po jídle, zvlášť když docvičíte, je totiž velkou pastí a útokem na vaši figuru!

Pandemie zhoršila problém nadváhy a obezity, a to u dětí i dospělých. Možná, že vás těsné kalhoty donutily víc se hýbat, což je v pořádku. Nadměrná akumulace tuku v těle může vést k mnoha zdravotním problémům. Souvisí totiž se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění, cukrovky, vysokého krevního tlaku a některých druhů rakoviny.

Čím větší tělesnou váhu člověk má, tím víc je v nebezpečí. Pochopitelně, že snížení denního energetického příjmu a zároveň pohyb napomáhají hubnutí, jenže pokud se nezbavíte jednoho zlozvyku, stejně ty kalhoty nedopnete.

Vždyť si to zasloužím!

Vědci z Technické univerzity v Mnichově (TUM) a University v Nebrasce odhalili, že lidé se po fyzické aktivitě přejídají, protože chtějí odměnit sebe a své tělo za to, že jsou aktivní. Tuto skutečnost zjistili díky sledování náhodně vybraných 41 zdravých účastníků (23 žen, 18 mužů) ve věku od 19 do 29 let s průměrným BMI 23,7.

Všichni zúčastnění, kteří cvičili 45 minut, si následně po fyzické aktivitě (do 30 minut od ukončení workoutu) dopřáli větší množství jídla, mnohdy i méně zdravého. A tady už si člověk musí uvědomit, co vlastně od pohybu očekává. Když cvičíte pro zpevnění těla a kondici, tak vám dietní hříchy mohou být svým způsobem jedno. V opačném případě, tedy toužíte-li po zhubnutí, je třeba si na příjem jídla po workoutu dávat větší pozor.

Čemu se určitě vyhnout?

Vybírejte si potraviny, které mají vysoký obsah živin, pomohou vám zůstat aktivní, ale zároveň nezruinují váš původní záměr zhubnout. Vzdejte se cukrovinek, včetně energetických tyčinek (je to jen rafinovaný cukr), pečiva z bílé mouky a slaných dobrot, které zvyšují hladinu sodíku v těle, zapomeňte na smažená jídla, a i ta, která se tváří zdravě.

Koření? Ano, ale jindy

Zeleninový salát s lehkou zálivkou, ale obložený smaženými kuřecími kousky, je převlečená nástraha. (Konzumace pokrmů s vysokým obsahem tuku zpomaluje proces trávení a oddaluje vstřebávání potřebných živin.) Odborníci zároveň nedoporučují ládovat se kořeněným jídlem, neboť po nějakém to joggingu, vzpírání, józe či třeba jízdě na kole je obtížněji stravitelné.

Tělo potřebuje sacharidy, aby doplnilo zásoby glykogenu a načerpalo palivo do dalšího tréninku. Mezi dobré zdroje sacharidů patří celozrnný chléb, ovesné vločky, sladké brambory, hnědá rýže i ovoce. K tomu přidejte nějakou vlákninu, třeba ve formě lněných semínek, vodu (třeba klidně kokosovou) a bílkoviny (mléčné výrobky, luštěniny, maso). Jídlo po tréninku zásadně nevynechávejte, svaly se díky němu musí zregenerovat.





Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat