Prostreno.cz

Při zalévání bazalky kdekdo zbytečně chybuje

Jak a kdy bazalku zalévat? Jsou věci, která vám tato bylinka prostě neodpustí. Poznejte pravidla ideální zálivky, abyste se z jejích léčivých schopností mohli radovat co možná nejdéle!

Bazalka pravá (Ocimum basilicum) je okrasná rostlina i aromatické koření. Pro její vzhled, chuť i účinky ji doslova uctívali už ve starověkém Římě i Egyptě, kde měla pověst zázračného přírodního prostředku. Vlastností této voňavé bylinky si lidé cení i dnes, proto je k vidění na tolika zahradách a okenních parapetech.

Když je jídlo lékem

Velké šťavnaté lístky bazalky jsou studnicí prospěšných látek. Obsahují silice, třísloviny, flavonoidy i éterické oleje, stejně jako betakaroten a vitamin C. Poskytují i poměrně dost hořčíku, železa, vápníku a draslíku. Díky svému unikátnímu nutričnímu profilu povzbuzují činnost trávicích orgánů, urychlují zotavení při nachlazení, tlumí křeče a mírní bolest hlavy. Zároveň zlepšují činnost ledvin i jater, usnadňují detoxikační procesy a pomáhají při nespavosti. Také uklidňují pocuchané nervy, přičemž působí jako antibiotikum i afrodiziakum.

Zdroj energie i zázračný repelent

Odborníci prostřednictvím svých studií zjistili i to, že zmíněná bylinka taktéž zbavuje únavy, přispívá k normalizaci tlaku, stimuluje tvorbu mateřského mléka a léčí afty v dutině ústní. Uplatní se také při nemocech močových cest a usnadňuje vykašlávání – má tedy nesporný pozitivní vliv na dýchací cesty. Mimochodem, funguje i jako odpuzovač hmyzu, což je další důvod, který nás nabádá k jejímu pěstování. Ovšem ukazuje se, že mnozí v péči o tento učiněný poklad dost chybují.

Záležitost okolo zálivky

Bazalka sice patří mezi nenáročné rostliny, ale jsou věci, které prostě neodpustí. Nejčastějším hříchem i pomyslným kamenem úrazu je nesprávná zálivka. Tahle aromatická kráska nesmí přeschnout, ale ani být dlouho přemokřená – to vede k jejímu úhynu. Zalévat by se měla zhruba každé dva dny, ovšem samozřejmě to záleží na vlhkosti prostředí i klimatických podmínkách. Věděli jste, že bude raději, když ji zavlažíte v ranních hodinách? Nemá totiž ráda mokré listy, a to především na noc. Proud vody tedy vždy směřujte jen ke kořenům.

Zdroj: www.howtodoit.com, www.welovegardens.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Boloňská omáčka

(2 hlasů)

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat